Паљанска фирма "Грађење" тужи Централну банку БиХ

18.11.2021. 15:45
10
ИЗВОР: nezavisne.com

Фирма "Грађење" д.о.о. из Источног Сарајева припремила је тужбу против Централне банке БиХ јер сматра да је преварена у послу вриједном око милион КМ.

Наиме, фирма "Грађење" д.о.о након спроведеног поступка јавне набавке из септембра 2018. године за куповину пословног простора за смјештај Филијале ЦБ БиХ у Палама одабрана је као најповољнији понуђач.

Да је тако, говори и чињеница да је Централна банка на адресу фирме "Грађење" д.о.о. 12. октобра 2018. године доставила и обавјештење и одлуку да је ова фирма најповољнији понуђач, након чега, сходно одлукама и захтјевима Централне банке БиХ, почиње и опремање пословног простора који је завршен у захтијеваном року до 31. децембра 2018. године.

Након тога, односно након што је пословни простор изграђен и опремљен, како кажу у компанији "Грађење" д.о.о, наступа фаза "чудних поремећаја у послу".

Прво, интерна ревизија ЦБ БиХ даје примједбе на овај уговор и то на начин да се набавка грађевине и опремање исте нису могли вршити кроз једну набавку, послије чега ЦБ БиХ и "Грађење" д.о.о. 23. маја 2019. године потписују записник са заједничком изјавом с циљем да се поступак набавке обнови са формалном измјеном структуре садржаја према захтјеву интерне ревизије, односно да се поступак пословног простора и његово опремање раздвоје.

Послије тога ЦБ БиХ расписује нови јавни позив, на који се фирма "Грађење" д.о.о појављује као једини понуђач, међутим ЦБ БиХ одбија његову понуду као неприхватљиву.

Понуда фирме "Грађење" д.о.о у поновљеном поступку била је на износ од 987.862,01 КМ са ПДВ-ом. Према незваничним информацијама, ЦБ БиХ припрема и трећи јавни позив за ову набавку који ће бити расписан ускоро.

- На основу одлуке ЦБ БиХ да сам најповољнији понуђач, ушао сам у тај посао сматрајући да је Централна банка БиХ кредибилан и озбиљан партнер и да неће бити проблема. У опремање и изградњу пословног простора за потребе ЦБ БиХ уложио сам свој новац, подигао кредите и сада трпим штету јер нас Централна банка БиХ игнорише. Исцрпили смо сву могућност преговора с њима и ништа нам не преостаје него тужба која је у припреми и врло брзо ће бити поднесена - рекао је Зоран Попић, власник компаније "Грађење" д.о.о.

Он истиче да и даље понашање Централне банке БиХ њему причињава штету, али и штету за саму Централну банку БиХ, јер својим нечињењем продужује тренутно закуп пословног простора за свој смјештај који је иначе у приватном аранжману, што, како каже Попић, има "и неке друге конотације".

- Са наше стране урађено је све онако како поступак налаже и по захтјевима Централне банке БиХ, али посао није завршен. Имали смо спреман и усаглашен текст нотарског уговора и на крају ништа. Сматрамо да смо преварени и коначну ријеч на крају ће дати суд, јер смо ми уложили свој новац и имали одлуку о најповољнијем понуђачу, а посао на крају није склопљен - рекао је Попић.

Према незваничним информацијама, тренутно Централна банка БиХ за смјештај Филијале ЦБ БиХ у Палама мјесечно и даље плаћа око 5.000 КМ и поред тога што је одлука о куповини зграде донесена прије више од три године.

У Централној банци БиХ "Независне новине" су покушале добити одговор на питање због чега су одустали од набавке пословног простора у Палама, али до закључења овог броја одговор није стигао.

Коментари 10
  • Generic placeholder image
    @Pale 23.11.2021. 18:27
    Па размисли, који би декан могао имати везе са ЦБ, сигурно није неки историчар или дифовац ;) Мада тих дифоваца више има у фотељама са краватама него тамо гдје требају бити, у фискултурној сали! Али то је већ друга прича....
  • Generic placeholder image
    Nebojsa 20.11.2021. 15:36
    Kazu treba da ode OHR,treba da ima barem još jedan ali da rade svoj posao
  • Generic placeholder image
    Pale 19.11.2021. 21:11
    Koji je dekan u pitanju?
  • Generic placeholder image
    1 19.11.2021. 21:02
    Хоће прцоје на челу града да прави ту зграду у Лукавици па навалио преко оног билмеза од декана и осталих подобника да отму ЦБ са Пала, да се прави у Лукавици зграда за шест запослених у тој филијали, Ето укратко сва прича!
  • Generic placeholder image
    Јане за Ктле 19.11.2021. 14:47
    Колико мали простор? Гдје сте видјели податак о величини простора у овом случају? Али мислим да овдје није у питању цијена, ради се о томе да није почашћен неко ко је сада "власт" у ЦБ БиХ и де је то освета тзв. "српских кадрова" у ЦБ власнику "Грађења". Вјероватно ће на поновњеном поступку купити простор у Лукавици од неког партијски подобног "инвеститора"! Живи били па видјели!
  • Generic placeholder image
    jovaa 19.11.2021. 13:38
    Kad se vec nije ugradio za banku i za sud, nek proda jugovicu za apoteku ili mtelu
  • Generic placeholder image
    Krle 2 19.11.2021. 13:09
    TAKO MALI PROSTOR KOSTA 1.OOO.OOO KM ... KOLIKO KOSTA CIJELA ZGRADA 🤣
  • Generic placeholder image
    pale 19.11.2021. 08:08
    Pa rizikuj nešta bez lopovluka i sprege
  • Generic placeholder image
    Krle 18.11.2021. 22:05
    Bitno je da privatno lice mjesečno puni svoj džep od 5000 KM od Centralne banke BiH na konto kirije, a zakup traje više od dvije decenije. Zar je malo to? Interna revizija CB BiH garant je radila po nečijem nalogu, da se kupovina zgrade ne završi. Vlasnik ove kompanije je potpuno u pravu, ništa bez tužbe i suda, za obmanu i prevaru neko ko je odgovoran treba debelo da plati.
  • Generic placeholder image
    Oko 18.11.2021. 16:38
    Suzi mi oko
Повезане вијести
Почели "Дани Филозофског факултета" Почели "Дани Филозофског факултета"
Одржано дружење свих паљанских спортских и културних удружења (ФОТО) Одржано дружење свих паљанских спортских и културних удружења (ФОТО)
Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани! Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 24m
    0
  • Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
    3h 4m
    2
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    18h 31m
    0
  • Стравична несрећа: Џиновски билборд пао на пумпу, има мртвих
    14h 8m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    23h 59m
    0