Parfemi imaju rok trajanja: Evo kako da očuvate omiljeni miris

27.09.2023. 13:27
0
IZVOR: srpskainfo.com

Vjerovatno svako od vas ima omiljenu bočicu parfema koju koristi samo za specijalne prilike i trudi se da traje što duže, pa ga čuvate na nekom posebnom mjestu i niste rasipni, međutim, ni tako mu ne možete produžiti rok trajanja na duže staze.

Najduži rok parfema je oko dvije godine, a uzmite u obzir da mu se nakon otvaranja bočice rok trajanja smanjuje i da on oksidira, što je najviše primjetno kod citrusnih i voćnih nota.

Ako parfem držite na svjetlom i toplom mjestu, stručnjaci kažu da će proces oksidacije biti ubrzan. Zato nije loše da svaki parfem držite u originalnoj kutiji ili u nekom ormariću daleko od sunčeve svjetlosti.

Rok trajanja parfema zavisi i od temperature na kojoj ga čuvate. Ima i onih strastvenih obožavalaca koji, kako bi produžili rok trajanja omiljenog mirisa, parfeme drže i u frižideru.

Najbolji način da provjerite da li je parfemu istekao rok jeste da ga naprskate na komadić papira i provjerite da li ima isti miris kao prije. Ako u kolekciji parfema čuvate neotvoreni parfem, ne brinite, rok trajanja parfema je u tom slučaju znatno duži. Ali, nakon otvaranja flašice pazite, jer ne bi trebalo da ga koristite duže od dvije godine, prenosi B92.

Nikada ne držite parfem u kupatilu u blizini vode ili izvora toplote. Držite ga u ormaru, na hladnom i tamnom mjestu. Parfemski molekuli će trajati duže, a samim tim će i vaš parfem biti kvalitetniji, savjeti su stručnjaka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Propalo više od 620.500 vakcina u Srpskoj Propalo više od 620.500 vakcina u Srpskoj
Sto hiljada litara piva kojem je istekao rok trajanja Sto hiljada litara piva kojem je istekao rok trajanja
Za kupce nakita i parfema nema krize Za kupce nakita i parfema nema krize
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 54m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 27m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 53m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 6m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 35m
    3