Парламент ФБиХ изгласао забрану пушења у затвореном

26.05.2021. 20:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Представнички дом Парламента ФБиХ данас је изгласао закон којим се забрањује конзумирања дувана у свим јавним затвореним објектима, јавном превозу, али и у приватним аутомобилима у којима се налазе и дјеца.

"За" је гласало 63, троје је било против, а двоје суздржано

Парламентарци су се данас након расправе изјаснили на приједлог Владе о новом закону, који треба регулисати употребу дувана у јавном простору.

Приједлог закона сада иде на Дом народа Парламента ФБиХ гдје треба довољну подршку да би ступио на снагу.

Парламентарци нису усвојили амандмане представника Салмира Каплана и Ирфана Ченгића.

Прије расправе парламентарци су данас казали да је дошло вријеме да након 12 година од потписа са Свјетском здравственом организацијом (WHО) ова одлука угледа свјетло дана и да се заштити здравље грађана. Истакнуто је и да ће забрана пушења у затвореним јавним објектима бити велики плус на путу БиХ ка чланству у ЕУ. Но неки су и били против овако ригорозног закона, преноси "Klix.ba".

Приједлог закона предвиђа да од дана ступања закона на снагу сви ће имати 12 мјесеци да створе услове за спровођење закона.

Члан 5 предложеног закона јасно наглашава о каквој врсти забране је ријеч.

Ради се о до сада најстрожијем закону који подразумијева потпуну забрану конзумирања дувана и дуванских производа у свим затвореним јавним просторима, мјесту рада и јавном пријевозу. Такође, забрањује се и конзумација дувана у приватним возилима у којима се налазе малољетне особе. Изузетак је конзумирање дувана за жвакање и дувана за шмркање.

Овај приједлог закона се примјењује на духан, дуванске и остале производе (наргиле, водене луле...) за пушење, укључујући електронске цигарете, бездимне духанске производе и биљне производе за пушење.

Власници угоститељских објеката (ресторана, кафића и слично) бит ће дужни на видним мјестима истаћи знак "забрањено пушење", а у објекту не смију бити истакнуте пепељаре и друге посуде за одлагање пепела. Власник објекта ће оне који не буду поштовали овај закон бити дужан опоменути, ускратити услугу или затражити да особа напусти простор. У противном, власник објекта ће бити дужан позвати полицију.

Закон је предвидио и изузетке од ове забране па ће тако пушење цигарета бити дозвољено за кориснике услуга у службама и одјелима за заштиту менталног здравља и другим установама које пружају психосоцијалну рехабилитацију.

Пушење ће бити дозвољено на аеродромима и то у посебном простору, али о томе одлуку доноси директор аеродрома.

Закон третира и забрану стављања у промет духанских производа који садрже разне врсте адитива, који стварају дојам да је дувански производ мање опасан. Забрањено је стављање у промет и духанских производа који садрже ароме попут филтера и сл.

Такође, закон забрањује сваку врсту рекламирања дувана и дуванских производа, истицање фотографија, логотипа и слично.

Правна особа која не забрани употребу дувана казниће се новчаном казном до 5.000 КМ, а физичка особа која конзумира дуван и дуванске производе на јавном затвореном мјесту казнит ће се новчано са 100 КМ.

У образложењу оваквог приједлога наводи се потреба да се заштити здравље грађана те право појединца да живи и ради у окружењу без дуванског дима. Такођер, позивају се и на усклађивање директива с Европском унијом.

С друге стране несумњиво ће овај приједлог изазвати огорчење привредника, нарочито власника ресторана и кафића на које би се овај закон итекако требао одразити. Треба истаћи да у ентитету РС нису предвиђене овако драстичне мјере. У овом тренутку тешко је очекивати брзо и једноставно усвајање оваквог закона, али је несумњиво да ће то бити један од изазова за наредни период.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    19h 4m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    21h 23m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    21h 50m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    17h 11m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    17h 15m
    0