Парламенти у сјенци омаловажавања новинара и прислушкивања опозиције(ВИДЕО)

21.05.2020. 10:13
0
ИЗВОР: Srpska.info

Сједнице два парламента у истом дану јуче су, изгледа, биле превише чак и за БиХ, у којој је народ иначе навикао да од политичара чују све и свашта.

Сједница Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву обиловале су свим и свачим – од конструктивних пиједлога, духовитих досјетки, преко уобичајених критика опозиције и демагогије владајућих, до невјероватних увреда. Нисмо ни стигли да „сваримо“ неке изјаве, а већ су стизале нове, шокантније.

Списак заслужних говорника је подугачак, али изгледа да су звијезде дана били посланик ПДП у Народној скупштини Драшко Станивуковић и посланица СНСД у Представничком дому Сања Вулић, да би им се у вечерњим сатима на сједници НСРС шокантним изјавама придружио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Од Станивуковића, као једног од најгласнијих опозиционара, навикли смо да слушамо много тога, али је јуче отишао корак даље, пожељевши владајућим посланицима да их – зарази. И то у вријеме када се Република Српска још бори с пандемијом вируса корона.

Слика

– Контате и мислите што сам најмлађи, да ћу нешто да вас послушам. Ја бих волио да вас могу заразити. Сад када они оду ја ћу ставити маску. Јест’ ово добро, само нека изађу – рекао је Станивуковић, док су посланици власти напуштали зграду Владе у којој се одржава 13. посебна сједница, јер Станивуковић није желио да поштује препоруку здравствених радника и носи заштитну маску. Као и још неки посланици опозиције.

Између осталог, Станивуковић је имао поруку и за предсједницу Републике Српске: „Ја бих радије ставио фен поред уха да зуји, него да слушам Жељку Цвијановић“!

Наравно, на сједници нису мировали ни остали. Док је Владо Ђајић Станивуковићу говорио „да је за болнице“, шеф Клуба посланика СДС Миладин Станић премијеру Српске Радоваку Вишковићу за говорницом је поручио да „лупа“.

Истовремено, Вишковић је покушао да објасни своју тезу о настанку вируса корона. Слична је ставу америчког педсједника Доналда Трампа, који тврди да је вирус настао у лабораторији, само што Вишковић није прецизирао да се то десило у кинеском Вухану.

Слика

– Ниједног момента нисам рекао да је то измишљен вирус него да је то лабораторијски направљен вирус како би дошло до обрачуна са свјетском привредом – казао је Вишковић.

Када би се међу посланицима бирао највећи галамџија, посланик у Клубу СДС Небојша Вукановић био би сигуран побједник. Нарочито је тон подизао на тему покретне болнице коју је купила Српска.

– Да сте, господине Вишковићу, истоварали камионе за 30 КМ, па тако зарадили тих пет милиона, не би их бацали – поручио је Вукановић, а потом иронично додао: – Мислим да је опасно укинути ванредно стање, јер превише би то било слободе за овај напаћени народ. Замислите сада, кажете народу немојте до 10, можете до поноћи остати. То има да настане анархија. Постепено дозирајте слободу. Знате какав је народ када се ослободи, може сутра тражити слободне изборе, слободу ријечи…

Ипак, прије него што је први дан сједнице окончан, у салу је стигао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је у получасовом излагању запријетио смјеном руководству НСРС, признао да полиција РС прислушкује опозиционаре, а дирекора УКЦ РС и посланика Владу Ђајића промовисао у „народног јунака овог времена“.

– Данас је скупштина изгубила свој дигнитет и морате то да вратите. Ви који руководите скупштином, или ћете руководити, или нећете бити ту. Пошто ја о свему одлучујем, сада одлучујем и о томе – запријетио је Додик.

Потом се обратио Станивуковићу, рекавши му да „није ни изабран, а већ је ексградоначелник“, алудурајући на његову кандидатуру за градоначелника Бањалуке.

– Не можеш проћи ни у својој партији, а да можеш код народа. Што си добио, добио си. Сад када знају која си луда, нико неће гласати за тебе. Питај и ове из СДС, ја им слушам телефоне, па знам, сви су против тебе, само не смију ти ништа рећи. Знам, имам право да слушам. Кад ти будеш предсједник, и ти ћеш имати – рекао је Додик, а потом се окренуо ка министру унутрашњих послова Драгану Лукачу: „Је ли Лукач, је ли оно што ти мени достављаш, је ли тако? Ево човјека, свједока“.

– Нема власти која не слуша опозицију, тако и ми вас слушамо, пусти крају, болан. Жали се Транспаренсију, твом баби, коме хоћеш. Имамо право, слушамо вас и тачно знамо шта радите. Ви сте стерилна групација која нема никакве везе с јавним, националним, државним интересом – рекао је Додик.

Истовремено, у Представничком дому БиХ у Сарајеву посланици ХДЗ БиХ су бјежали са сједнице, јер су се осјећали погођеним због резолуције о злочинима усташке НДХ. Ипак, такво понашање остало је у сјеници изјава Сање Вулић.

 Прво се позабавила својим „омиљеним“ политичким ривалом Драганом Мектићем, оптуживши га да је женомрзац због његове реплике шефици Клуба посланика СНСД Сњежани Новаковић Бурсаћ.

Слика

 – Ја желим рећи да ви овдје ништа друго не радите него трчкарате око Адила Османовића не бисте ли постали дио власти. Очито је да вам недостаје брчкање с лијепим дамама на базену, а како кажу у Сарајеву, нисте више на цијени откад нисте министар. Самом чињеницом да се против вас води поступак нисте ни заслужили да будете у Уставноправној комисији. Гледате како ћете своје женомрзачке ставове износити према њежнијој популацији. Ви сте једна превара – рекла је Вулићева, која се раније прославила изјавом да је за њу „Милорад Додик бог

Међутим, одговором на новинарско питање да ли је заслужила плату од 5.000 КМ, Вулићева је помјерила властите границе.

– Ја сам бирала свој посао, госпођо. Вама нисам крива што сте новинар и што сте можда незадовољни својом платом. Не, ја вас не вријеђам. Ја сам бирала свој позив, ја сам посланик, закон је прописао толику плату. Ја да сам жељела мању плату, ја бих се бавила нечим другим. Новинарство је одлично, ја то волим, то је моја несуђена љубав. Можда ћу када изађем из ових вода да се бавим новинарством, и то истраживачким. Много је занимљиво – одговорила је Вулићева, због чега су реаговала и новинарска удружења.

Друштвене мреже

Наравно, јучерашњи дан у парламентима усијао је и друштвене мреже, а занимљиво је било понашање функционера ПДП и СНСД, који су реаговали само на изјаве оних других, али не и на понашање својих колега.

– Посланик ПДП Драшко Станивуковић каже посланицима СНСД да би волио да може да их зарази. Свакакве глупости и небулозе смо слушали, али овакво срамно изражавање мржње је невиђено. Опозицијо, дотакла си дно – написао је на Твитеру портпарол СНСД Радован Ковачевић.

Истовремено, портпаролка ПДП Ања Петровић бавила се понашањем Сање Вулић.

– Није праведно што је због НСРС запостављена чињеница да госпођа Вулић опет бриљира у Парламенту БиХ – њен је твит.

Професор доктор Александар Богданић понашање Вулићеве анализирао је с научног, комуниколошког аспекта.

– Пуно тог у једној изјави: 1) рефлексија политичког макијавелизма, наше политичке стварности; 2) недостатак културе дијалога/љубазности и поштовања; 3) брзоплетост, наивност, искреност; 4) истина да су новинари, који би требало да су наша интелектуална елита, (махом) материјално понижени… – написао је Богданић на Твитеру.

За све оне којима је јуче било мало „парламентаризма“, напомена да је за данас у 10 часова најављен наставак сједнице Народне скупштине РС.

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 55m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 39m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 23m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 24m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 6m
    0