Пас Тора пружа огромну помоћ у трагању

13.02.2023. 13:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Огромну помоћ спасилачком тиму Републичке управе цивилне заштите Српске у њиховој хуманој мисији у Турској пружа Тора - потражни пас Горске службе спасавања Бањалука, рекао је Срни члан спасилачког тима, тренер и водич потражног пса Александар Наумовић.

- Људи су одушевљени њом. Пас који лоцира људе и помаже им привлачи пажњу. Она је сама по себи таква - питома и харизматична. Тражили су искључиво на неким локацијама нас. Наш пас тражи и живе и мртве. Због те мултифункционалности тражили су да се ми појављујемо на одређеним локацијама. Били су задовољни радом. Пас је показао свој квалитет - нагласио је Наумовић.

Наумовић је истакао да Тора знатно скраћује драгоцјено вријеме трагања помажући у лоцирању потенцијалних локација у рушевинама гдје се налазе унесрећени.

- Тора је од велике користи. Тај пас од двадесетак кила мијења тридесетак људи у трагању за несталим. Њен нос има шансу од 90 одсто да ће пронаћи нешто у рушевини, док човјек да нешто нађе у рушевини има шансу од тридесетак одсто - истакао је Наумовић, говорећи о процесу трагања у рушевинама.

Он је објаснио да се Тора може брзо кретати по рушевинама, завући се у мали простор, те и на тај начин пружити енормну помоћ у трагању.

- Смисао рада пса је извиђање и потрага за унесрећеним. Када се ступи на предио погођен несрећом шаље се пас и он нам даје микролокацију гдје би унесрећено лице могло да буде. Онда се ми фокусирамо на ископавање тог лица - навео је Наумовић.

Он је додао да Тора због своје ефикасности и драгоцјености привлачи пажњу на свим локацијама на којима врше спасавање, па је тако добила и похвале од турске Државне агенције за елементарне непогоде /АФАД/.

Чланови Спасилачког тима Цивилне заштите Републике Српске јуче су спасили живот дјевојчице коју су извукли из рушевина у Кахраманмарашу, гдје је био епицентар разорног земљотреса који је погодио Турску и Сирију у понедјељак, 6. фебруара.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 39m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 23m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 8m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 7m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 13m
    0