Пашалић: Интервенисаћемо у откупу меса

26.07.2020. 20:45
0
ИЗВОР: СРНА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић најавио је да ће ресорно министарство интервенисати при откупу меса јер је због кризе изазване епидемијом вируса корона дошло до пада конзумације меса.

Пашалић је најавио да ће Министарство сутра објавити јавни позив, на који ће моћи да се пријаве месопрерађивачи, који су спремни да откупе одређене количине меса.

– Са месопрерађивачима смо прошле седмице одржали састанак и увјерили су нас да могу да апсорбују до 6.000 утовљених бикова и 10.000 утовљених свиња, што би релаксирало ситуацију – рекао је Пашалић за АТВ.

Он је навео да ће бити издвојено око три милиона КМ додатних средстава, мимо аграрног буџета, да би се помогло произвођачима меса, те да се разматра и могућност да се помогне произвођачима поврћа.

Када је ријеч о жетви, Пашалић је напоменуо да је тај процес при крају, те да је задовољан рекордним приносима стрних жита.

– Код пшенице је то од пет до девет тона, јечма око седам тона, док код уљане репице око четири тоне по хектару – набројао је Пашалић и оцијенио да пољопривредници могу бити задовољни цијеном за откуп пшенице, која варира од 30 до 32 фенинга по килограму.

Пашалић је напоменуо да је ове године, у ванредним околностима изазваним вирусом корона, било тешко организовати сјетву, али да је, захваљујући стрпљењу произвођача, те уз подршку Владе Српске, то обављено и то у много већем обиму него икада раније.

– Процјена је да је за око 15 одсто више засијано површина прољетних култура, него што је то просјек за Републику Српску. Тренутно су усјеви у добром стању, иако је било појаве града на источном дијелу Српске, али су захваљујући дејствовању противградне превентиве најважнија пољопривредна подручја заштићена – рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, у водопривреди је стање задовољавајуће, јер је Министарство од 2010. године уложило више од 200 милиона КМ за санацију или изградњу нових насипа, уређење корита, а сада се уз подршку града Бијељина ради на Дринском насипу.

За област шумарства, Пашалић је рекао да су смјене руководстава шумских газдинстава, које су се догодиле у претходном периоду, довеле до резултата, али да има потребе за још неким промјенама које ће бити у наредном периоду.

– Предузеће `Шуме Српске` послују позитивно и што је најважније није стала производња због кризе изазване епидемијом вируса корона, јер је наш дрвопрерађивачки сектор изразито извозно орјентисан. Ријешени су проблеми са пласманима, јер смо омогућили одгођено плаћање купцима – рекао је Пашалић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 43m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 59m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 15m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 37m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 25m
    0