Патријарх Порфирије 1. јула у Братунцу

24.06.2023. 21:55
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије посјетиће Братунац у суботу, 1. јула, поводом обиљежавања 31 године од великог страдања хиљада православних Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Црквено-народни сабор под називом "Да се не заборави" почеће у 9.00 часова испред братуначког храма Успења Пресвете Богородице свечаним дочеком патријарха Порфирија, који ће потом, уз саслужење Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и више архијереја, служити Свету архијерејску литургију.

Услиједиће литија до градског и војничког гробља гдје ће патријарх Порфирије служити парастос за 3.267 убијених и погинулих српских цивила и војника из регије Бирач и Средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Подручје Средњег Подриња и Бирча равно је највећим стратиштима српског народа, који је овдје поновио завет Светог кнеза Лазара да је земаљско за малена царство, а Небеско увек и довека - ријечи су патријарха Порфирија које је најбоље описују подвиг и страдање братуначких Срба.

Помен ће бити служен свим српским жртвама поводом 31 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Централно обиљежавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржава се под слоганом "31 година, злочин без казне" у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    18h 40m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    18h 22m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    19h 16m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    16h 11m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    15h 13m
    0