Патријарх Порфирије: Безнађе је гријех тежи од сваког гријеха

10.06.2021. 11:05
0
ИЗВОР: СРНА

Безнађе је гријех тежи од сваког гријеха, поручио је данас Његова светост патријарх српски Порфирије окупљеним вјерницима на литургији коју је служио поводом Спасовдана, славе града Београда.

Патријарх је истакао да је човјек биће које је створено за радост и славу Бога, те да нема мјеста нерасположењу.

- Нема места никаквој сенци туге. Ако постоји наш лични промашај, грех тежи од сваког греха, то је непоправљива туга, безнађе, очајање, то је хула на Духа Светога - рекао је патријарх Порфирије окупљеним вјерницима у Вазнесењској цркви у центру Београда.

Он је указао да је данас Спасовдан и да је Христос узносећи се на небо отворио пут који има два смјера.

- Један је онај којим се узнео, али и којим ће опет доћи и којим верујемо да ћемо и ми сједињени у њему са црквом Христовом заједно са њим бити узнети - рекао је српски патријарх.

Према његовим ријечима, слава града Београда данас је само камичак слављења на које су људи позвани као иконе Божије, јер су створени искључиво и само да славе Бога, а тиме аутентничног и преображеног у Христу човека.

Он је позвао окупљене да се данас, купајући се у радости Вазнесења Господњег, помоле за љубав и мир, за јединство и заједницу.

- Молећи се за ту заједну и то јединство молимо се за мир, љубав и радост у читавом свету, а истовремено вазнетога Христа на небеса, заједно са његовим Оцем и Духом Светим, сада и увек и у векове векова амин - рекао је патријарх Порфирије.

Литургији су присуствовали овогодишњи домаћин славе, градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници града, војске, политичких партија и бројни вјерници.

У оквиру обиљежавања градске славе, у Београду ће вечерас бити организована и свечана славска литија, коју ће предводити патријарх Порфирије, са више стотина свештеника, члановима свих београдских црквених хорова и представницима различитих градских служби.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Данас Свети Тимотеј и Мавра Данас Свети Тимотеј и Мавра
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 21m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 23m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 21m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 16m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 24m
    1