Патријарх Порфирије: Да једни другима и праштамо и тражимо опроштај

12.07.2021. 15:13
0
ИЗВОР: СРНА

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вјерном народу у бесједи, након служења литургије у цркви у Винчи код Београда, да једни другима не замјерају, а нарочито они који су у браку и гдје има неспоразума и оштрих ријечи, као и да буду спремни и на праштање и на тражење опроштаја.

- Такви да буду и родитељи према својој деци и деца у односу на своје родитеље. Тако исто и са комшијама. Важно је да будемо једни у Христу", рекао је патријарх Порфирије након службе поводом данашњег црквеног празника апостола Петра и Павла - Петровдана.

Патријарх је након што је служио литургију у винчанској Цркви Светих апостола Петра и Павла, истакао да човјек у свему што чини треба увијек да се пита шта ће Христос рећи и шта Христос од њега очекује и да при томе заборави на похвале, допадање или осуде других.

- Важно је да будемо једни у Христу. Јесмо међу собом различити, различити смо и у односу на друге народе, али шта год чинили и примали оно шта нам други чине, увек треба да се питамо шта Христ од нас очекује - рекао је српски патријарх.

Он је навео да човјек има потребу да чини оно што други људи од њега очекују, да се други људи не би у њега разочарали, наљутили, понекад и осудили, али да увијек заборавља да се пита – шта ће Христос рећи на то шта је учинио.

- Ако то што чините није у складу са Христовим заповестима, залуд сте постигли да се неко у вас не разочара, наљути или осуди. Губитници смо јер се нисмо питали шта ће рећи Господ - рекао је патријарх Порфирије.

Говорећи о данашњем вјерском празнику Петровдану, патријарх Порфирије је подсјетио да Срби данас славе два света човјека, првоврховне апостоле Петра и Павла, од којих је Петар био необразован, а Павле врло образован, али да су оба имала непоколебиву, снажну вјеру у Господа Христа.

Подсјетивши на значај Винче као стјецишта вјерног народа кроз историју, патријарх је рекао да је манастир у Винчи сабирао и успоне и падове православног српског народа и на крају доживио да буде порушен, као и многи други православни српски манастири, али да је, за вријеме његовог претходника, патријарха Иринеја, започела обнова тог манастира.

Он је рекао да су манастири мјеста у којима живе монаси, али сви људи са свих страна долазе да се духовно обнављају, да се оснажују.

- Долазе у наше православне манастире где год они постоје, не само православни хришћани, и не само православни Срби, него и људи који припадају другим верама и другим народима - рекао је српски патријарх.

Према његовим ријечима, када имамо ријеч Христову у себи, онда ћемо бити као апостол Павле, живи свједоци Христови, у којима ће сви видјети аутентичне хришћане, такве да и други немају изговора него да и сами постају хришћани.

- Потребно је то данас нама овде у Србији, али потребно је и читавом свету. Ако је мало оних који верују у Христа и ми смо зато одговорни. Одговорни јер нисмо доследни апостолу Павлу. Није нам мото, није нам максима, није нам парола да не треба да живимо ми, него Христос у нама - рекао је патријарх.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 37m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 39m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    13h 32m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 37m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 40m
    1