Патријарх Порфирије: Колико год неко рушио цркву, она се диже

30.04.2023. 13:44
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Патријарх српски Порфирије освештао је данас обновљени храм Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, а у бесједи је вјерницима поручио да је православна вјера обликовала народ да има свој идентитет.

- Црква Христова су врата истине, колико год неко рушио цркву - она се диже. Захвалан сам што сам са вама овде данас. Моја љубав је трајна и увек има места за вас у мом скромном срцу - истакао је патријарх, преноси Срна.

Он је указао да је исправно жељети и тражити Господа, али да то треба радити на духовни начин.

- Блажени су они који верују, а нису видели. Господ подсећа да је свако од нас много више од материјалног, а то је духовно, то је вера нашег срца - рекао је патријарх Порфирије.

Истакао је да никада није било једноставно вјеровати у Христа, а често чак и опасно, али да вјера подразумева ризик.

- Суочавамо се са неспремношћу да опраштамо другима, гордошћу и завишћу. Ризик је ићи за Христом. Вера подразумева опрост - навео је владика Порфирије.

Он је рекао да је вјера повјерење, а од људи се тражи да вјерују.

- Ми као мироносице данас смо овде у овом Храму жедни истине и правде и љубави Господа. Знамо да имамо безброј промашаја и да не можемо ни да се кајемо. Зато што знамо да је тако, долазимо с поверењем у његову љубав. Зато се уздамо у његову љубав и милосрђе. То знају и они који су зидали овај храм - рекао је патријарх.

Порфирије је обновљеном Храму и свештенству поклонио икону Светог Саве, а Орденом Светог Саве одликовао је највећег добротвора и кума Храма, Зорана Тегелтију, за показан лични ангажман и обнову храмова у Бихаћко-петровачкој епархији.

Светој архијерејској литургији присуствовали су многобројни вјерници, а патријарху је саслуживало свештенство Српске православне цркве, преноси РТРС.

Патријарх је синоћ дочекан испред Храма Рођења Пресвете Богородице, гдје је служена доксологија њему у част, а потом и вечерње богослужење.

Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на мјесту древне црквице која је изгорјела у пожару који је 1883. године захватио Варцар Вакуф, како се некада звао тај град.

Хрватске Оружане снаге и ХВО запалили су храм 1995. године.

У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница и институције Републике Српске.

Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитне камене фасаде, камени подови и уведено гријање.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 17m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 41m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 10m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 47m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 28m
    0