Патријарх Порфирије: Срби у Српској да буду оно што јесу

06.01.2023. 21:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије пожелио је вечерас српском народу у Републици Српској да буду оно што јесу и да то на најбољи начин представљају и остварују.

Патријарх Порфирије је рекао да је Божић празник наде, коју је српски народ увијек имао без обзира на тешкоће и искушења кроз које пролази.

- Да бисмо открили дубину и тајну Божића, неопходна је вера у Бога, при томе вера није тек уверење да постоји виша сила која руководи светом, него уверење и препуштање себе Богу - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је пожелио мир, љубав и међусобно разумијевање, слогу и здравље браћи и сестрама у Републици Српској и БиХ, али и свим људима у свијету.

- Православним Србима у Српској посебно желим да буду оно што јесу и да то на најбољи могући начин презентују и остварују да би то било у коресподенцији са другим људима, да би могло бити разумљиво и прихваћено - рекао је патријарх за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да је на дан Божића Бог међу људима и да их тако чини себи блискима, али и блискима међусобно, као и да су молитве за породицу усмјерене ка жељи да породица буде света.

- То значи да се молимо за њен квалитет, јер ако породица или брачна заједница буде света из квалитета, онда ће и за народ квантитет бити адекватан - рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, српском народу већ дуго није лако живјети на Косову и Метохији, нарочито у посљедње вријеме, али је Српска православна црква увијек уз свој народ.

- За нас је Косово завет, односно позив на врлину, на пуноћу и лепоту живота, позив на трагање и проналазак смисла постојања. Ништа природније нема него да будемо уз свој народ и да, када говоримо о Косову, молимо се за све људе који тамо живе - каже патријарх Порфирије.

Он је навео да се на Косову и Метохији налазе највеће српске светиње и манастири и да српски народ, све док је тако треба да буде сигуран у извјесност мира прије или касније.

Патријарх је истакао важност да циљ живота и активности буде идеја добра, јер постоји много оних који се боре против зла, али без идеје о добру.

- Онда борба против зла постаје сама себи циљ, а онда та борба и борце против зла претвара у зле и често имамо случајеве да се зли боре против зла - објаснио је патријарх Порфирије.

Говорећи о осуди насиља над женама и могућности да Црква настави овај друштвени ангажман, српски патријарх је рекао да насиље није ријетка појава, али да је то недопустиво и неприхватљиво, посебно у односу на жене.

Он је истакао да ће Црква на сваки могући начин помоћи жртвама насиља и покушати да дјелује превентивно на оне који у себи носе агресију, те да свједочи аутентичне јеванђелске вриједности.

- Насилници показују да су кукавице, људи испуњени несигурношћу и нису способни да, прије свега, слушају и чују и прихвате нешто што је у датом тренутку другачије од оног што су они замислили да треба да буде реалност - навео је Порфирије.

Они, каже патријарх, нису способни да разумију да је различитост у сваком смислу нешто што је дар Божији, али наглашава да је и природно и нормално да Црква буде против насиља над женама и да треба да промовише оно што је аутентична вриједност, а то је заједница између људи која подразумијева стрпљење, смирење, жртву.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    23h 38m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 31m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    12h 55m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    8h 24m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    11h 16m
    0