Патријарх Порфирије: „Српском народу је потребан мир“

24.03.2023. 19:13
1
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Сомбору на државној церемонији обиљежавања 24 година од НАТО агресије да је српском народу, као и цијелом свијету, потребан мир и међусобно разумијевање.

Патријарх Порфирије је истакао да је потребна свијест о томе да има мјеста за сваку живу душу, али и за сваки народ да организује живот како њему одговара.

– На данашњи дан у ситним вечерњим сатима пала је прва бомба, почела су разарања наше вољене отаџбине, имовине и живота. Убијен је први Србин Радован Медић, први од више хиљада убијеих и рањених у овој агресији – рекао је патријарх Порфирије на државној манифестацији поводом 24 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, којој присуствују и предсједник Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик.

Он је навео да се данашњим окупљањем чини исто оно што су Сомборци чинили током НАТО бомбардовања, окупљајући се на овом тргу посвећеном Светом Ђорђу одакле су упућивали поруке мира цијелом свијету и молили се за мир.

Патријарх српски је претходно служио помен жртавама НАТО агресије.

На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

Сомбор је био један од првих градова гдје су пале бомбе и изгубљени људски животи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 26.03.2023. 23:55
    Je li ovo i komentar o PorTiriju sklonjen...da se ne skrnavi "njegova svetost",haha..
Повезане вијести
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 20m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 36m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    6h 52m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 14m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 2m
    0