Патријарх Порфирије упутио саучешће патријарху Јерусалима и све Палестине

20.10.2023. 21:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да је са невјерицом и тугом примио вијест о страшној трагедији у којој су у манастиру Светог Порфирија у Гази, под ударима авионских бомби пострадали православни хришћани, а неповратно нестало вјерско и културно благо.

Патријарх Порфирије упутио је изразе саучешћа патријарху Светог града Јерусалима и све Палестине Теофилу Трећем поводом напада на један од најстаријих православних храмова у свијету.

У поруци патријарх српски је навео да једна другу сустижу вести о трагедији која погађа Свету земљу, у којој, нажалост, страдају невини људи свих вјера, а ратни пожар незаустављиво гута културно насљеђе старо вијековима.

– Данас сам са невјерицом и тугом примио вијест о страшној трагедији у којој су у манастиру Светог Порфирија у Гази, бисеру хришћанске културе, под ударима авионских бомби пострадали православни хришћани, а неповратно нестало вјерско и културно благо православног, а вјерујем и свог цивилизованог свијета – нагласио је патријарх Порфирије.

Он је поручио патријарху Теофилу да су молитве свете Српске православне цркве уз њега, његов свештени клир и вјерни народ.

Патријарх српски навео је да веома саосјећа са патријаром Теофилом и због тога што су Срби, не тако давно искусили трагедију рата, страдања невиних и уништавања светих храмова у којима су се стољећима молили њихови преци.

– Данас се сви православни Срби, заједно са Вама Блажењејши, моле Васкрслом Господу да душе наше страдале браће и сестара настани у незалазном Царству своме, али и за све невине жртве у Израелу и Палестини. Нека би Господ, молитвама Светог Порфирија, епископа гаског, које су хиљаде људи привеле Христу, вође зараћених страна и светске лидере упутио путем мира, јер у ратовима су сви поражени, а зло оно што уписује себи још један добитак – поручио је патријарх српски Порфирије.

Најмање 18 палестинских хришћана погинуло је у изралеском ваздушном нападу на храм Грчке православне цркве у Гази, саопштила је прес-служба власти у том граду.

Јерусалимска патријаршија саопштила је раније да је православна Црква Светог Порфирија оштећена у изралском ваздушном удару и да је у тренутку напада у њој било више стотина људи који су се склонили од бомбардовања.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    20h 34m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    16h 29m
    6
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    12h 59m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    12h 8m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    30m
    0