Патријарх поручио Србима да остану на Христовом путу и да се не плаше

28.06.2021. 18:44
0
ИЗВОР: СРНА

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вјерујућем народу на Косову и Метохији да буду на Христовом путу јер се тада немају чега плашити, а потом је на Газиместану служио парастос косовским јунацима.

У разговору са окупљеним Србима, патријарх Порфирије им је поручио да морају очувати своју православну вјеру јер без ње неће имати национални и духовни идентитет.

-Ако немамо духовни корен и ако изгубимо свој духовни идентитет бићемо једна безлична маса од које се може правити шта год- рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је подсјетио да су послије Другог свјетског рата тадашње власти прво хтјеле Србима да избришу сјећање на Цркву и њихов духовни идентитет, а гдје год су у томе успјели "направљено је тесто од кога је прављено све и свашта".

-Кнез Лазар је то знао. Није Косовска битка била битка за земаљска царства, већ за очување Бога у себи, а кад њега имамо у себи другачије видимо себе и друге људе- рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост истиче да косовски завјет није усмјерен на елиминацију било кога, већ напротив, да утемељи јеванђељске вриједности које се сврставају у два правца "љубав према Богу и љубав према другим људима".

Патријарх је данас служио на Газиместану парастос Косовским јунацима пред око 2.000 вјерника, уз саслужење епсикопа.

Његово преосвештенство митрополит црногорско приморски Јаоникије подсјетио је да се Кнез Лазар 1389. године завјетовао Христу, својој вјери и Цркви, проливши крв своју за слободу и одбрану отаџбине.

-То јесте била једна велика побједа много значајнија од оних које се односе на бојном пољу. У Косовској бици Срби су добили велику рану, али су однијели моралну побједу и успели се на висину са Христом, а Господ је примио крв косовских јунака и осветио је, јер је та крв изливена за Христа- рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије нагласио је да је косовска жртва уграђена у темеље српске историје и додао да је било мноштво тих мученика од Косовског боја до Јасеновца и Кошара.

Саборовање Срба и Грачаници и на Газиместану обезбјеђивао је велики број косовских полицајаца који су, ради потпуне контроле окупљених, користили дронове и навођену летјелицу.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Данас Свети пророк Јеремија Данас Свети пророк Јеремија
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 38m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 40m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    13h 33m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 38m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 41m
    1