Патријарх српски Порфирије служио архијерејску литургију у Пећкој патријаршији

29.06.2023. 14:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је јутрос, у присуству вјерног народа, Свету архијерејску литургију у древном манастиру - Пећкој патријаршији.

Патријарху српском саслуживали су преосвећени епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, јегарски Нектарије, топлички Петар, објављено је на сајту "ТВ Храм".

Саслуживало је и свештенство Епархије рашко-призренске, у молитвеном присуству високопреподобног архимандрита Данила, директора Патријаршијске управне канцеларије.

Његова светост јуче је допутовао у Пећку патријаршију.

Из СПЦ истичу да патријарх Порфирије гаји посебну љубав према Пећкој патријаршији, не само зато што је то ставропигијални манастир српских патријараха, него због тога што је многе студентске ферије провео у тој древној светињи.

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је јуче, на Видовдан, Свету архијерејску литургију у манастиру Грачаница, уз саслужење десетак епископа СПЦ, а потом у порти Манастира Грачаница и парастос косовским јунацима и свим мученицима од Косовског боја до данас.

Патријарх Порфирије разговарао је данас у Пећкој патријаршији са 24 ученика и студента које стипендира путем Задужбине Симе Игуманова и Фонда “Привредник”, те их даривао иконама Пресвете Богородице Пећке и новчаном помоћи од 200 евра.

Стипендисти су у разговору са патријархом српским Порфиријем захвалили свом покровитељу за љубав и очинску подршку и упознали га о својим великим успјесима, како на пољу образовања, тако и у свим другим сферама њиховог живота који се у многоме разликује од живота њихових вршњака у Шумадији, Војводини и широм свијета.

Патријарх је нагласио да је њихов подвиг и живот у енклавама и гетоима широм косовско-метохијске земље примјер за углед свим младим Србима гдје год да живе, наводећи и да ће наставити да их подржава, заједно са свим људима добре воље, објављено је на сајту СПЦ.

Патријарх Порфирије, као главни старатељ Задужбине Симе Игуманова и предсједник Фонда “Привредник”, стипендира велики број ученика средњих школа и студената са Космета, а посебно брине о младим талентима из вишечланих породица, породица слабијег материјалног стања, као и породица чији чланови имају трајно или привремено смањене радне способности.

Сестринство манастира Пећке Патријаршије припремило је свечану трпезу за патријарха, архијереје, стипендисте и њихове поносне родитеље.

Образовање српског народа је започето у српским манастирима од Светог Саве и свих светих Немањића, а у вијековима отоманског ропства просвјета је храмовима и очувана.

Прву прилику за систематско образовање Црква је имала у српским земљама преко Саве и Дунава, гдје су српски митрополити и патријарси лично помагали школовање, оснивали школе, чак високог факултетског и универзитетског ранга, у Карловцима, Новом Саду, Сомбору, или су то чинили оснивајући фондације.

Данас, и као патријарх и као универзитетски професор, Његова светост Порфирије наставља ту свијетлу традицију као израз подстицаја, солидарности и међусобне подршке пре свега успешним и талентованим ученицима и студентима.

Патријарх Порфирије са посебном посвећеношћу и очинском љубављу брине о младим Србима на Косову и Метохији кроз давање стипендија и сваке друге помоћи која им је преко потребна.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 34m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    9h 50m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 6m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 28m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 16m
    0