Patrijarh srpski Porfirije služio arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

29.06.2023. 14:13
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je jutros, u prisustvu vjernog naroda, Svetu arhijerejsku liturgiju u drevnom manastiru - Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarhu srpskom sasluživali su preosvećeni episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, jegarski Nektarije, toplički Petar, objavljeno je na sajtu "TV Hram".

Sasluživalo je i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske, u molitvenom prisustvu visokoprepodobnog arhimandrita Danila, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije.

Njegova svetost juče je doputovao u Pećku patrijaršiju.

Iz SPC ističu da patrijarh Porfirije gaji posebnu ljubav prema Pećkoj patrijaršiji, ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijaraha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je juče, na Vidovdan, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, uz sasluženje desetak episkopa SPC, a potom u porti Manastira Gračanica i parastos kosovskim junacima i svim mučenicima od Kosovskog boja do danas.

Patrijarh Porfirije razgovarao je danas u Pećkoj patrijaršiji sa 24 učenika i studenta koje stipendira putem Zadužbine Sime Igumanova i Fonda “Privrednik”, te ih darivao ikonama Presvete Bogorodice Pećke i novčanom pomoći od 200 evra.

Stipendisti su u razgovoru sa patrijarhom srpskim Porfirijem zahvalili svom pokrovitelju za ljubav i očinsku podršku i upoznali ga o svojim velikim uspjesima, kako na polju obrazovanja, tako i u svim drugim sferama njihovog života koji se u mnogome razlikuje od života njihovih vršnjaka u Šumadiji, Vojvodini i širom svijeta.

Patrijarh je naglasio da je njihov podvig i život u enklavama i getoima širom kosovsko-metohijske zemlje primjer za ugled svim mladim Srbima gdje god da žive, navodeći i da će nastaviti da ih podržava, zajedno sa svim ljudima dobre volje, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh Porfirije, kao glavni staratelj Zadužbine Sime Igumanova i predsjednik Fonda “Privrednik”, stipendira veliki broj učenika srednjih škola i studenata sa Kosmeta, a posebno brine o mladim talentima iz višečlanih porodica, porodica slabijeg materijalnog stanja, kao i porodica čiji članovi imaju trajno ili privremeno smanjene radne sposobnosti.

Sestrinstvo manastira Pećke Patrijaršije pripremilo je svečanu trpezu za patrijarha, arhijereje, stipendiste i njihove ponosne roditelje.

Obrazovanje srpskog naroda je započeto u srpskim manastirima od Svetog Save i svih svetih Nemanjića, a u vijekovima otomanskog ropstva prosvjeta je hramovima i očuvana.

Prvu priliku za sistematsko obrazovanje Crkva je imala u srpskim zemljama preko Save i Dunava, gdje su srpski mitropoliti i patrijarsi lično pomagali školovanje, osnivali škole, čak visokog fakultetskog i univerzitetskog ranga, u Karlovcima, Novom Sadu, Somboru, ili su to činili osnivajući fondacije.

Danas, i kao patrijarh i kao univerzitetski profesor, Njegova svetost Porfirije nastavlja tu svijetlu tradiciju kao izraz podsticaja, solidarnosti i međusobne podrške pre svega uspešnim i talentovanim učenicima i studentima.

Patrijarh Porfirije sa posebnom posvećenošću i očinskom ljubavlju brine o mladim Srbima na Kosovu i Metohiji kroz davanje stipendija i svake druge pomoći koja im je preko potrebna.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 26m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 36m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 28m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 27m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 21m
    0