Пчелари задовољни приносом багремовог меда

20.06.2022. 19:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Послије двије године релативно лоше медоносне сезоне, пчелери у БиХ коначно су почели да врцају мед у већим количинама и задовољно трљају руке.

Према њиховим ријечима, ако се сезона овако настави, меда ће бити доста више у односу на претходне године.

Дамир Барашин, предсједник Савеза пчелара Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да су пчелари веома задовољни.

- Овакав почетак сезоне нисмо имали у посљедње три године, али још не можемо са сигурношћу рећи какав ће бити крај сезоне - рекао је Барашин.

Сејо Дељо, предсједник Савеза пчелара ФБиХ, слаже се с колегом из Републике Српске да је након двије године дошла година која би могла бити добра и да би могла бита медоносна.

- Старт сезоне је био добар. Цвјетање бехара је одрадило своје. У крајевима гдје је надморска висина испод 200 метара пчелари врцају багремов мед јер се то ради седам до десет дана када се заврши испаша те биљке - рекао је Дељо.

Истиче да су пчелери на овом подручју изврцали од 10 до 15 килограма багремовог меда по кошници. Додаје да су поготово задовољни пчелари из Херцеговине, док су солидно прошли пчелари у Братунцу, Зворнику и Сребреници.

- Међутим, у централним дијеловима БиХ багрем је имао нешто лошије резултате - рекао је Дељо.

По његовом мишљењу, медобрање је на пола паше и сада долази друга паша, а у питању је липа.

- Традиционално пчелари из Унско- санског кантона имају велике липове испаше и они добро пролазе, односно имају од пет до десет килограма меда по кошници - рекао је Дељо и подсјетио да након ове испаше долази ливадска, на коју се посебно базирају пчелари у централној БиХ.

- Липова испаша нас никад не изда. Она је тиха, спора, дуго траје, од 20 до 25 дана, али увијек даје од осам до десет килограма меда - наводи Дељо.

Барашин је мишљења да ће доћи до поскупљења меда.

- То ће бити поскупљење од десет одсто. Прошле године смо имали цијену од 18 КМ  до 20 КМ по килограму меда, а ове године ће бити до 25 КМ - рекао је Барашин, те да ће цијене бити различите у зависности од сорте меда.

И Дељо је мишљења да доћи до веће цијене меда.

- Тешко је дати цијену. Прошлогодишња је била око 20 КМ, али због поскупљења репроматеријала ове године ће сигурно бити већа. Према препорукама кантоналног савеза, цијене ће бити око 25 КМ, али то зависи од квалитета меда јер имамо ријетке медове, односно биљке које не меде, а то су сунцокрет и уљана репица. Они су значајно испод просјека и биће доста јефтинији у односу на кадуљу, која увијек држи добру цијену - рекао је Дељо.

 

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 5m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    5h 16m
    4
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    21h 2m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    19h 24m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    21h 38m
    3