“PCR” тест карта за улазак у земље ЕУ

15.01.2021. 12:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

 Док је грађанима БиХ од јуче олакшан улазак у Србију, јер ту државу могу посјетити без негативног “PCR” теста, исти мора бити приложен на границама многих земаља ЕУ, јер се БиХ због пандемије још налази на црвеним листама.

Држављани БиХ у Србији неће бити упућени ни у карантин, док је од данас за улазак у Хрватску бх. грађанима неопходан негативан “PCR” тест и 14-дневни карантин.

Карантин у Хрватској може да буде скраћен на седам дана ако особа сама обави “PCR” тестирање у овлаштеној установи и резултат буде негативан.

Давор Божиновић, шеф Штаба цивилне заштите и министар унутрашњих послова Хрватске, рекао је да су због повећаног броја особа које путују с циљем допремања помоћи уведена посебна правила, па ће они моћи да уђу у Хрватску на основу претходне сагласности Штаба, односно без теста. Док ће путницима који у Хрватску улазе због неодложних разлога, сахране, лијечења, боравак бити одобрен на најдуже 12 сати.

Слична судбина ће дочекати држављане БиХ на улазу у Њемачку, Италију, Швајцарску, Словенију и Аустрију, јер и ове земље захтијевају негативан “PCR” тест, карантин или самоизолацију, који могу трајати од 10 до 14 дана.

Грађани БиХ који се запуте у Словенију биће упућени у карантин на десет дана, при чему је потребно предочити одговарајућу документацију о расположивости смјештаја за карантин.

- Карантин се неће успоставити ако особа на граничном прелазу положи негативан тест на вирус корона, који није старији од 48 сати и који је извршен у држави чланици ЕУ, држави чланици Шенгена,  Словенији или је издат од стране организације/здравствене установе коју су Институт за микробиологију и имунологију и Национални лабораториј за здравље, животну средину и храну Словеније препознали као погодну и вјеродостојну - навели су у Министарству иностраних послова (МИП) БиХ.

Бх. грађани који одлуче да посјете Њемачку на граници морају да приложе негативан тест на “PCR”, након чега ће бити упућени у самоизолацију у трајању од 10 дана.

- Додатно, сви који долазе у Њемачку из ризичних подручја или су боравили у ризичним подручјима 10 дана прије доласка, морају пријавити долазак путем веб-странице www.einreiseanmeldung.de и предочити доказ пријаве приликом уласка -  навели су у МИП-у.

Додају да држављани БиХ који желе да копненим или ваздушним путем уђу у Аустрију морају да имају љекарско увјерење.

- Уколико није могуће приложити љекарско увјерење, особа је дужна да се смјеста упути у 10-дневни карантин и да уз то у року од 48 сати организује “PCR” тестирање о сопственом трошку. Уколико је резултат теста негативан, карантин се сматра пријевремено окончаним -  подаци су надлежног министарства.

Додали су да је улазак у Аустрију могућ и за особе које путују због планираних важних догађаја у кругу породице, попут вјенчања и крштења, или ради непериодичне посјете животном сапутнику уз приложено љекарско увјерење.

Уколико није могуће приложити љекарско увјерење, особа је такође дужна да се смјеста упути у карантин и у року од 48 сати тестира о сопственом трошку.

- Транзит кроз Аустрију могућ је ако је обезбијеђен непосредан излазак из земље. Није потребно здравствено увјерење или карантин -  казали су у МИП-у.

Додали су да је свим путницима који ради туризма долазе у Италију из БиХ улаз забрањен, а путовања у ову земљу су дозвољена и укључују студенте, пословне људе, становнике ЕУ и рођаке италијанских држављана, који након уласка морају у самоизолацији боравити 14 дана.

Истакли су да при уласку у Швајцарску особама из БиХ није потребан негативан “PCR” тест, али ће у карантину провести 10 дана.

БиХ се налази на жутој листи Института за јавно здравље Црне Горе,  што значи да је улазак држављана БиХ у Црну Гору дозвољен уз негативан резултат “PCR” теста не старији од 72 сата или позитиван резултат теста на антитијела класе “IgG”, односно уз негативан резултат серолошког теста стар не више од 72 сата.

Додали су да посједовање теста за улазак у Црну Гору није неопходан за дјецу до пет година старости.

Обољеле 343, преминуло 12 особа

У БиХ су за 24 часа новозаражене 343 особе, док је живот изгубило 12 особа заражених вирусом корона.

У Републици Српској  је јуче од ковида-19 новообољело 160 особа, док је преминуло њих седам, у ФБиХ је у истом периоду вирус корона потврђен код 168 особа, а живот је изгубило пет, док је у Брчко дистрикту новозаражено 15 особа.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 27m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 29m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 22m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 27m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 30m
    1