Печење под лупом инспектора

18.08.2023. 11:37
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Након више од мјесец дана печење и друге деликатесе од свињског меса наћи ће се на трпезама за свадбе, крштења и друга народна весеља, због чега ће инспекција у Градишци пооштрити контроле ресторана, свадбених салона и печењара.

Ветеринарски инспектор у Градишци Бојан Мирјанић најавио је да ће на подручју града, због појаве афричке куге свиња, у наредном периоду бити пооштрене инспекцијске контроле припреме хране од свињског меса.

- Инспектори ће циљано контролисати намирнице животињског поријекла. Угоститељски објекти могу продавати и послуживати печено свињско месо само ако је оно од свиња које су заклане у регистрованим кланицама - рекао је Мирјанић.

Нагласио је да је и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске наложило појачане инспекцијске контроле те да ће у овом случају бити формиран и тим од седам градских инспектора, који чине три ветеринарска те два инспектора за храну и два тржишна инспектора.

- Потребна је додатна озбиљност свих у ланцу, од узгоја свиња до припреме свињског меса за исхрану, да би било спријечено ширење афричке куге, а посебно након што су на снагу ступиле нове ублажене мјере које се односе на превоз и клање свиња у зараженим и угроженим подручјима - нагласио је Мирјанић.

Он каже да ће сви којима је у интересу да се сачува сточни фонд и спријечи велика економска штета морати да схвате шта значи добра ветеринарска пракса која се огледа у биосигурносним условима на фармама и означавању животиња ушним маркицама, али и шта значи обезбиједити увид у праћење намирница животињског поријекла од узгајивача до потрошача.

Угоститељ из Градишке Амир Џамастагић каже за “Глас” да у његовом свадбеном салону дуже од мјесец, односно од појаве вируса у граду на Сави, није служено свињско месо.

- Служили смо телетину и пилетину, а прије два дана смо добили званично обавјештење да је сада дозвољена продаја и служење свињског меса. Постоји протокол, пут којим морамо радити и када буду испуњене све те норме започећемо са служењем, с тим да то зависи и од домаћина који организују славље - рекао је Џамастагић и додао да су и раније служили месо свиња које су биле регистроване, односно  које су имале ушну маркицу.

У печењари “Котур” у Градишци јуче су након више седмица испекли прве прасиће, јер су дан раније добили одобрење.

- Афричка куга нам је свима нанијела штету и смањила обим посла. Подржавамо све мјере и строге контроле, пласирамо здраво, прегледано месо. Свима нам је у интересу да ова ситуација што прије буде завршена, јер ово никоме не иде у прилог. У претходним седмицама пекли смо искључиво пилетину и јагњад, а вјерујем да потражња за свињетином ни сада, упркос дозволама, неће бити велика, јер се људи плаше - рекли су у печењари “Котур”.

Мјере

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је с циљем спречавања ширења афричке куге, бацања здравог меса, али и мање штете на фармама крајем прошле седмице дозволило продају и клање свиња у срединама гдје је болест регистрована. Дозвољено је и печење прасића на ражњу, али у строго контролисаним условима.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 43m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 56m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 27m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 50m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 47m
    0