Печурке, и здраве и хранљиве

23.11.2019. 21:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због карактеристичног укуса печурке су омиљене на трпезама многих народа, а њихова љековита својства позната су вијековима.

Печурке углавном расту на просторима Далеког истока, има их и код нас, а најпопуларније врсте су шампињони, вргањи, лисичарке и буковаче. Печурке су фасцинантна храна која посједује важна својства корисна за здравље.

Пуне су витамина А, Ц, Б1, Б2 и Д и минерала, као што су гвожђе, манган, фосфор и калијум.

Све печурке су гљиве и производе споре, сличне полену или сјемену, што им омогућава да се шире или преносе путем вјетра. Остатак печурке затим сазријева, обично живи у земљи или дрвету.

Хранљиве вриједности

Хранљива вриједност печурки је велика, изразито су богате протеинима, којих има чак 45% у сувим гљивама. Ови шумски плодови садрже све есенцијалне аминокиселине, а богати су и витаминима, прије свега, групе А, Б, Ц, К, бета-каротеном и ергостеролом.

Богате су и биљним мастима, бјеланчевинама, минералима - фосфором, натријумом и калијумом, магнезијумом, у мањим количинама гвожђем и калцијумом. Љековите печурке пребогате хранљивим састојцима, идеалне су за дијету, јер садрже чак 95% воде, па су изразито нискокалоричне. У зависности од врсте, 100 грама печурака има енергетску вриједност од 18 до 26 килокалорија, што је, на примјер, од 10 до 20 пута мање него у случају слаткиша или алкохолних пића и три пута мање у односу на поврће и воће.

Шампињони су један од ријетких неживотињских извора витамина Д. Када се узгајају, било да су затворени или отворени, изложени су УВ зрачењу, које повећава концентрацију витамина Д. Постоји начин да се природно повећа витамин Д у вашим печуркама код куће. Ставите их на прозорску даску само један до два сата прије спремања и поставите их тако да се доња страна печурке открије.

Ово је област која је најосетљивија на свјетлост.

Здравствене предности

Сматра се да печурке нарочито штите од рака дојке зато што заустављају ензим који се зове ароматаза, који производи естроген, а један од честих узрочника карцинома дојке је управо повећани естроген.

Печурке су једна од ријетких намирница које инхибирају ароматазу. Неколико врста печурки, укључујући и шампињоне, има јаку антиароматазну активност.

Опрез код брања

Јестиви шампињони миришу на бадем или анис, док се отровни јављају у групама и интензивно су жуте боје. Када се протрљају међу прстима, ослобађају мирис налик изгорјелој гуми. Код нас успијева више од 60 врста шампињона, а међу њима је само неколико врста отровних.

Добро је знати * Цијеле печурке можете брзински испрати под водом, али их никако након тога немојте мокре ставити у фрижидер и оставити неколико сати. * Ако желите свјеже да их додате у салату, термички необрађене, немојте их онда прати, само их очистите четкицом. * Печурке припремајте непосредно након што сте их опрали и никад немојте прати већ исјецкане печурке.

Коментари 0
Повезане вијести
У околини Рогатице убране џин печурке У околини Рогатице убране џин печурке
Паста чорба са печуркама Паста чорба са печуркама
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    16h 15m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    18h 6m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 53m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 19m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    12h 1m
    0