Пензије прима 37 стогодишњака у Српској

14.07.2020. 09:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пензије Фонда пензијског и инвалидског осигурања РС прима 37 особа које имају више од 100 година, од којих 30 има пребивалиште у РС, два пензионера живе у Србији, два у Федерацији БиХ и један у Хрватској.

Потврдили су ово у Фонду ПИО РС, из којег су истакли да је у погледу полне структуре најстаријих корисника, што се тиче година живота, знатно више жена - 25, док је мушкараца који имају животни вијек дужи од 100 година 12.

-Најстарији корисник права на пензију у погледу година живота има 108 година. Ријеч је о корисници права на породичну пензију рођеној давне 1912. године, чије је пребивалиште у Војводини, у Србији. Она породичну пензију прима 44 године, још од 1976. године. Најстарију корисницу по годинама живота слиједи 104-годишњи корисник инвалидске пензије, такође настањен у Војводини. Рођен је 1916. године, а пензију прима више од пола вијека, пуне 53 године- рекли су у Фонду ПИО РС.

Послије ова два корисника, са годином рођења 1917. слиједе по један корисник са подручја Бањалуке и Источног Сарајева, потом пет корисника који су рођени 1918. године.

У Фонду ПИО кажу за "Независне" да најстарији корисник према годинама живота није истовремено и корисник са најдужим периодом кориштења права на пензију.

-Са 67 година уживања пензије, по том елементу, први је корисник са подручја Приједора рођен 1939. године, а право на породичну пензију остварио је далеке 1953. године. По дужини периода кориштења права на пензију, са 66 година, слиједе једна корисница са пребивалиштем у Федерацији БиХ и друга са подручја Приједора- кажу у Фонду ПИО РС.

Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС, каже да око 70 одсто пензионера живи у сиромаштву те да не могу себи да приуште ни добру исхрану, хигијену, адекватну здравствену заштиту нити било шта друго.

-Један број пензионера има довољно примања да може да живи од њих, да себи приушти и здравствене, културне и друге потребе. Међутим, има већи број оних који не могу себи да приуште ни за исхрану, а камоли неке веће животне потребе- рекао је Ракуљ.

Када је ријеч о дужини добијања пензије, Ракуљ је појаснио да постоје пензионери и у РС који већи дио свог животног вијека примају пензију те да је логично да су то пензионери који су пензију стекли због инвалидности или је ријеч о породичним пензијама.

-Углавном је ту ријеч о пензионерима који су стекли инвалидске пензије. Јасно је да пензију најдуже уживају они који су у инвалидској пензији, па онда они у породичној, а најкраће у пензији уживају старосни пензионери, односно они који су своје пензије зарадили током свог радног вијека- појаснио је Ракуљ.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    18h 2m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 9m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    14h 51m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    9h 29m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    10h 1m
    0