Пети октобар 23 године касније - дан који је промијенио Србију

05.10.2023. 08:35
3
ИЗВОР: Танјуг

Прије 23 године, 5. октобра 2000. у Београду су се догодила масовна окупљања присталица тадашње Демократске опозиције Србије што је довело до повлачење са власти дотадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића и крупних политичких промјена.

Протест у центру Београда, испред зграде Савезне скупштине, организован је пошто је Савезна изборна комисија оспорила побједу кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за предсједника СРЈ, одржаним 24. септембра 2000.

Масовним демонстрација је претходио генерални штрајк на који су позвали прваци тадашњег ДОС-а.

Савезна изборна комисија је саопштила да је кандидат ДОС освојио 49 одсто гласова и најавила нови круг гласања.

Представници ДОС-а тврдили су да је Коштуница освојио 52,54 одсто гласова, и одбијали су одржавања другог круга избора.

Процјене о броју учесника протеста у центру Београда разликују се, али ријеч је вјероватно о најмасовнијим окупљањима икада против власти Слободана Милошевића.

Масовност је била непосредно изазвана широким увјерењем да се догодила изборна манипулација, као и масовним незадовољством нагомиланим током деведесетих.

У Београд су се тада слиле десетине хиљада грађана из унутрашњости, углавном у организацији ДОС. Колоне аутобуса и других возила кретале су се из разних крајева Србије пут Београда.

Полицијске снаге су извјесно вријеме покушавале да зауставе колоне на локалним и регионалним правцима као и на прилазима Београду. Утисак је добрим дијелом био да полиција дјелује безвољно, рутински.

Поједини демонстранти упали су у здање Савезне скупштине коју су обезбјеђивале малобројне полицијске снаге. Заузета је, такође, полицијска станица у Улици мајке Јевросиме. Догодио се упад у оближњу зграду  РТС-с у Таковској. Као у Скупштини, и у РТС-у демолиран је дио простора и изазван пожар.

Слободан Милошевић је сутрадан признао изборни пораз. Послије сусрета са Војиславом Коштуницом, предсједничким кандидатом ДОС, 6. октобра око 22.00 часа преко једне београдске приватне телевизије обратио се јавности и објавио повлачење.

Милошевић је тада честитао побједу противнику, а за себе је најавио да ће се надаље посветити породици.

Упркос датим гаранцијама, Милошевић је 1. априла наредне године ухапшен, да би у јуну био изручен Хашком трибуналу, гдје је умро током суђења, марта 2006. године.

Војислав Коштуница је 7. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине.

Према званичним подацима, Коштуница је на изборима септембра 2000. године, добио 2.470.304, односно 50,24 одсто гласова, а Милошевић 1.826.799, или 37,15 одсто гласова.

Петооктобарски протест је имао и жртве - активисткиња Демократске странке Србије (ДСС) Јасмина Јовановић погинула је када је пала под багер, а учесник протеста Момчило Стакић преминуо је од срчаног удара. Више десетина лица је повријеђено -грађана демонстраната и припадника полиције.

Прваци широке коалиције странака које су сачињавале тадашњи ДОС, 23 године касније налазе се на различитим па и опречним странама, кад је политичко опредјељење у питању.

Кључне личности тих догађаја нису више присутне. Зоран Ђинђић и Слободан Милошевић нису међу живима. Војислав Коштуница се повукао из активне политике.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Realan 12.10.2023. 18:47
  Nikad gora vlast i vece izdajice nisu bile nazalost…..
 • Generic placeholder image
  Савјест 05.10.2023. 10:35
  Од тада је и кренуло наопако за србски народ!
  Стране службе су одрадиле посао за вијек.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 05.10.2023. 09:06
  Od tada pa do dana današnjeg na vlasti se smjenjuju obicne marionete.
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке Илић прекида ћутање, саслушање 4. јуна Осумњичени за убиство Данке Илић прекида ћутање, саслушање 4. јуна
У подне звоне звона на православним црквама за спасење српске државе и народа У подне звоне звона на православним црквама за спасење српске државе и народа
Родно сензитивни језик и даље није прихваћен међу грађанима Родно сензитивни језик и даље није прихваћен међу грађанима
Најчитаније
 • Слана бајадера
  16h 22m
  0
 • Злочин у Варварину
  15h 57m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  8h 59m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  7h 52m
  6
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  9h 13m
  0