Петковић: Први пут о најконкретнијим корацима за формирање ЗСО

04.04.2023. 19:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Шеф преговарачког тима Београда Петар Петковић изјавио је данас у Бриселу да је први пут у посљедњих неколико година у оквиру трилатералних разговора било ријечи о најконкретнијим корацима за формирање Заједнице српских општина /ЗСО/ на Космету.

Петковић је рекао, након састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком у Бриселу, да је усаглашен и текст декларације о несталим лицима који ће бити усвојен на састанку на високом нивоу.

- Разговарали смо како да наставимо процес имплементације и формирање ЗСО јер је то прва обавеза договорена у Охриду и данас смо први пут у оквиру трилатералног разговора причали о најконкретнијим корацима ка формирању ЗСО и шта управљачки тим треба да уради у складу са споразумима из 2013. и 2015. године, а први корак је представљање нацрта статута који је урадио управљачки тим у оквиру дијалога на високом нивоу - рекао је Петковић новинарима.

Он је нагласио и да је утврђен текст декларације о несталима који ће бити усвојен на састанку на високом нивоу.

- Посебно смо водили рачуна о свим терминима и нисмо прихватили термин који се помиње у Конвенцији о насилно несталима, да не би угрозили интересе Србије - рекао је Петковић.

Он је навео да се разговарало и о енергетици, као и о регистарским таблицама за возила, те о нападима на Србе.

Петковић је рекао да је указао на сва кршења Приштине када је ријеч о регистарским таблицама и договора из 2021 и 2022. године.

- Изашли смо са конструктивним предлозима које је Приштина одбила - рекао је Петковић, који је и директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је навео да су разговори били дуги и тешки, али да је српска страна показала конструктивност и да поштује све на шта се обавезала уз јасно исказане црвене линије.

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими рекао је да је током разговора у Бриселу договорено у начелу да сљедећи састанак на високом нивоу буде 22. априла, али је да тај датум још није сигуран, пренио је Тањуг.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    20h 10m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    9h 23m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    8h 54m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    9h 17m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    5h 10m
    0