Petković: Prvi put o najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO

04.04.2023. 19:56
0
IZVOR: srna.rs

Šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je danas u Briselu da je prvi put u posljednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora bilo riječi o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/ na Kosmetu.

Petković je rekao, nakon sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u Briselu, da je usaglašen i tekst deklaracije o nestalim licima koji će biti usvojen na sastanku na visokom nivou.

- Razgovarali smo kako da nastavimo proces implementacije i formiranje ZSO jer je to prva obaveza dogovorena u Ohridu i danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora pričali o najkonkretnijim koracima ka formiranju ZSO i šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, a prvi korak je predstavljanje nacrta statuta koji je uradio upravljački tim u okviru dijaloga na visokom nivou - rekao je Petković novinarima.

On je naglasio i da je utvrđen tekst deklaracije o nestalima koji će biti usvojen na sastanku na visokom nivou.

- Posebno smo vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima, da ne bi ugrozili interese Srbije - rekao je Petković.

On je naveo da se razgovaralo i o energetici, kao i o registarskim tablicama za vozila, te o napadima na Srbe.

Petković je rekao da je ukazao na sva kršenja Prištine kada je riječ o registarskim tablicama i dogovora iz 2021 i 2022. godine.

- Izašli smo sa konstruktivnim predlozima koje je Priština odbila - rekao je Petković, koji je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je naveo da su razgovori bili dugi i teški, ali da je srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala uz jasno iskazane crvene linije.

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da je tokom razgovora u Briselu dogovoreno u načelu da sljedeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali je da taj datum još nije siguran, prenio je Tanjug.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    16h 7m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    16h 51m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    20h 56m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    21h 0m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    6h 27m
    0