Петровић: Цијена струје неће се мијењати ове године

26.09.2023. 14:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Директор „Електропривреде Републике Српске“ /ЕРС/ Лука Петровић изјавио је да се у Српској ове године неће мијењати цијена електричне енергије.

Петровић је рекао да тежња ЕРС-а није да повећава цијену електричне енергије, већ да и даље грађанима Српске пружа најнижу цијену у региону.

Он је навео да је ЕРС од почетка рада био извозник електричне енергије, што је у овом тренутку значајно, јер су веће и цијене, а чиме се повећавају и приходи који омогућавају изградњу нових објеката.

Према његовим ријечима, ЕРС је једина компанија у региону која је одвојила јавно снабдијевање од дистрибутивне ђелатности, чиме дистрибутивна мрежа може да прихвати било којег снабђевача за било којег потрошача у Републици Српској.

Говорећи о пет великих пројеката ЕРС-а, Петровић је рекао да су завршена финансијска конструкција и главни радови на завршетку хидроелектране /ХЕ/ „Дабар“ снаге 160 мегавата и производње око 550 гигават-часова нове електричне енергије у систему.

- Други објкекат је ХЕ на Бистрици, снаге око 36 мегавата и производње око 140 гигават-часова, а што се тиче трећег објекта, то је ХЕ `Мрсово` на ријеци Лим снаге око 36,3 мегавата - навео је Петровић.

Он је додао да радови на вјетроелектрани „Хргуд“ нису прекинути, иако су најаве једног министра из Владе Њемачне биле да ће се зауставити финансирање, док се у пројекту соларне електране „Требиње један“ ушло у аранжман са једном мађарском компанијом.

Говорећи о објекту ХЕ „Бук Бијела“, Петровић је рекао да су завршени припремни радови на изградњи овог објекта, те нагласио да ће овај пројекат допринијети развоју читаве БиХ, запошљавањем радне снаге и одржавањем електране.

- Због тога мислим да тај објекат има будућност за све грађане - рекао је Петровић за БХР1.

Говорећи о будућности енергетског сектора, Петровић је истакао да ће потребе за струјом бити све веће, због тога што Европа и свијет желе да се ослободе производње електричне енергије од угља, форсирајући производњу струје на гас, из нуклеарних електрана и обновљивих извора енергије.

- Ми у Републици Српској тренутно имамо вишкове енергије које не смијемо бацити, већ искористити за изградњу извора јефтине енергије, а то је сунце, вјетар и вода - закључио је Петровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
И Грчка остала без електричне енергије И Грчка остала без електричне енергије
Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
Најчитаније
 • Мушкарац оставио кофере са људским остацима на мосту
  18h 40m
  0
 • Свеепархијски сабор у Цркви Светог Василија Острошког на Вељинама
  23h 57m
  0
 • Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи
  23h 59m
  3
 • Србија: Измјерено невјероватних 50 степени
  20h 34m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  5h 40m
  0