Петровић најавио повишице за теренске раднике ЕРС

06.03.2020. 09:54
0
ИЗВОР: Srpska.info

Радници у електродистрибутивним предузећима у РС који иду на терен мораће у наредне двије до три године да добију дупло веће плате, истиче генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић.

Та плата би могла да износи и 1.000 евра, и то није проблем, поручио је Петровић јуче из Требиња, пред крај првог дана Самита енергетике који се одржава на југу Српске.

У друштву се истиче да су плате велике у енергетском систему, али оне су чак и испод просјека, истиче он, наводећи да је просјечна плата у Електрокраији мања од републичког просјека.

– Не кријемо то и свјесни смо да морамо доћи у фазу да повећамо плате радника на терену. Неко ће се можда и љутити на то, али то су људи који иду на терен, отклањају нам кварове, рјешавају нам питање стабилности снабдијевања и обрачуна киловат-сата, и шта је проблем да добију и дупло већу плату – истиче Петровић.

Радник на терену мора добити више новца од оног у канцеларији.

– А потребан је и радник у канцеларији, али не у овом обиму као што је то сада. И боље је да не живимо у илузији да сви могу само долазити на посао. Мора се и доприносити на послу – изричит је Петровић.

По његовим ријечима, у стабилизацију и реструктурирање у систему ЕРС се иде не да би се затрпао систем, већ да би га оживјели и направили од њега бенефите, не само за раднике, већ и цијело друштво.

Слика

Генерални директор ЕРС сматра и да ће се реструктурирањем дистрибутивних предузећа смањити дистрибутивни губици, а тиме створити вишак прихода у дистрибутивним предузећима, са којима ће моћи да отплаћују рате кредита, а којима ће се дјелимично финансирати и планирано улагање у дистрибутивну мрежу од око 200 милиона марака.

– У наредних пет година из властитих средстава ћемо имати 58 милиона КМ од тога, а остатак ћемо снабдјети кредитом и завршити мрежарину, односно комплетну дистрибутивну мрежу, да смо стабилни. А што се тиче снабдијевања, то је само услуга издавање фактура и ту нема никаквих намета великих и оно ће функционисати мимо дистрибуције – објаснио је Петровић.

Он истиче и да се испоставило да се у првом таласу за стимулативне отпремнине у електродистибутивним предузећима пријавило много више људи од очекиваног, тако да готово неће ни бити потребни најављивани други и трећи талас.

– Мислимо да ћемо постићи онај жељени број од 569 радника у дистрибутивној дјелатности, а сигуран сам да ћемо изнаћи средства да за раднике који су се пријавили, а који тренутно раде у функцији санбдијевања у дистрибутивним предузећима. Наравно да то негдје може да се уради одмах, а негдје ће се то урадити за неколико мјесеци. Рецимо, Електрокрајина још увијек за те раднике који су се пријавили из функције снабијевања не може да одобри средства, али ће потписати уговор, па ће за неколико мјесеци омогућити и њима излазак из система – каже Петровић.

Тренутно у систему ЕРС има око 9.500 радника, а смањењем уз помоћ добровољног отпуштања би требало да се дође на око 8.600 запослених. То је, међутим, још далеко од оптималног, па се може очекивати у наредном периоду и још смањења, ради конкурентности у окружењу.

– Оптимално је око 20 одсто мање у односу на садашњи број – закључује Петровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице Судијама и тужиоцима масно повећање плата, администрацији ни мрвице
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 26m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 44m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 11m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 59m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 20m
    0