Петровић: Скупља струја за оне који троше више

25.10.2022. 19:32
0
ИЗВОР: capital.ba

Директор „Електропривреде РС“ Лука Петровић изјавио је данас да је у приједлогу о енергетској стабилности који је ЕРС доставио надлежном министарству, између осталог, предложено да се онима који буду трошили више електричне енергије рачун фактурише “на другачији начин”.

Петровић је тиме потврдио данашње писање Capital-a у којем је наведено да би могле да буду уведене такозване блок тарифе и да ће скупље киловате плаћати потрошачи који се буду гријали на струју, односно они који буду имали прекомјерну потрошњу.

- Није ријеч о класичним поскупљењима, то је само домаћински однос ЕРС према домаћинствима и привредницима. Морамо да заштитимо онога који штеди, али и да наплатимо ономе који троши више. Није ово систем поскупљења, већ систем енергетске стабилности - изјавио је Петровић за Срну.

Он је истакао да ће ЕРС остати најповољнији снабдјевач електричном енергијом у Европи зато што посједује извозни потенцијал којим ће моћи да надомјести продају струје на домаћем тржишту за домаћинства и привреду по много нижим цијенама од окружења.

- Надлежно министарство и Влада Републике Српске ће анализирати приједлоге које је доставила ЕРС с циљем да грађани који штеде могу имати попусте, а за оне који троше више него у претходним годинама ће то морати да буде фактурисано на други начин - навео је Петровић, не прецизирајући који су то предложени прагови потрошње електричне енергије, односно у којим случајевима се може очекивати попуст а када рачун по већим цијенама.

Он је напоменуо да су многе државе у окружењу повећале цијене електричне енергије које су веће три или четири пута од цијена у Српској.

ЕРС дневно губи 800 хиљада КМ

Петровић је потврдио и упозорења које је изнио Capital почетком овог мјесеца да ситуација у електро-енергетском сектору није нимало наивна, прије свега због кашњења ремонта и позајмљивања струје Србији.

- У систему када је потребно купити недостајућу енергију као што то ЕРС ради у септембру и дијелом у октобру, морали смо купити 40 милиона КМ електричне енергије зато што нам је Термоелектрана “Угљевик” у ремонту, ван погона, и зато што је хидрологија тако лоша да смо дошли на минималну коту акумулације Билећа и малтене немамо тока ријеке Дрине и Врбаса - рекао је Петровић.

Он је поновио да недостаје електричне енергије у ЕРС, те да се у посљедњих мјесец и по дана стабилизује систем купујући електричну енергију по знатно вишим цијенама од оних које постоје у домаћем систему.

- Минимално су од 10 до 15 пута скупље цијене електричне енергије које сада купујемо и продајемо нашим грађанима. Купимо електричну енергију у износу од милион КМ, да би одржали стабилност привреде и домаћинстава, а то исто фактуришемо привреди и домаћинствима у Српској и наплатимо 200.000 КМ, дакле остварен је губитак на дневним нивоима по 800.000 КМ - рекао је Петровић.

Пише: Дарко Момић

Коментари 0
Повезане вијести
Прасићи и товљеници све скупљи Прасићи и товљеници све скупљи
Током седмице поскупљење горива за пет пфенига по литру Током седмице поскупљење горива за пет пфенига по литру
Поскупљује гориво у Српској Поскупљује гориво у Српској
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    22h 15m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 33m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 56m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 27m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 49m
    0