Петровски пост почиње 1. јула, ово су правила којих се придржавају вјерници

26.06.2024. 19:20
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Апостолски пост ове године траје од 1. до 11. јула, односно до Петровдана који сваке године празнујемо 12. јула.

Почетак поста, а самим тим и трајање увијек зависи од датума Васкрса, па најкраће може трајати једну седмицу, а најдуже 6 седмица.

Други по реду вишедневни пост посвећен Светим апостолима Петру и Павлу, односно, свим апостолима. У току овог поста понедјељак, сриједа и петак се посте на води; уторак и четвртак на уљу; а субота и недјеља на риби.

За вријеме трајања поста Светих апостола не једе се месо, бијели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, сриједе и петка који се посте “на води”. Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недјељу, када је дозвољена употреба уља.

На дан рођења Светог Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у сриједу или петак. Уколико Петровдан падне у сриједу или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

Сврха поста, како кажу правила вјере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, ријечи и дјела.

Петровски пост назива се још и Апостолски, почиње првог понедјељка послије Духовске недјеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну недјељу и један дан, а најдуже шест недјеља.

Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас празник Духови Данас празник Духови
Сутра Духовске задушнице Сутра Духовске задушнице
Данас Спасовдан Данас Спасовдан
Најчитаније
  • Говор владике Николаја на Видовдан 1916. године
    22h 52m
    1
  • Константин Симић нови предсједник конференције беба у Источној Илиџи (ФОТО)
    16h 41m
    0
  • Промовисан 41 дипломирани инжењер и четири мастера електротехнике (ФОТО)
    23h 2m
    0
  • Годишњица рођења Петра Кочића
    3h 24m
    0
  • Дјевојчицу убио гром на плажи на Халкидикију
    16h 10m
    0