Писма читалаца: Штити ли ико грађане Источног Сарајева када је у питању цијена огрева?

14.06.2022. 10:10
12

На адресу наше редакције стигло је писмо забринуте грађанке због енормног повећања цијена огрева за зиму.

Писмо преносимо у цјелости.

Поштовани представници грађана Града Источно Сарајево и Републике Српске моје питање као грађанина ове државе и овог града гласи:

Да ли ми првенствено као грађани ове државе, затим као потрошачи ове државе и на крају као грађани овог града, имамо икакву заштиту када је у питању цијена пелета у односу на прошлу годину која већа за више од 100%?

Прошле године смо једну тону пелета плаћали 280 КМ, а у овом моменту цијена тоне тог истог пелета достиже до вртоглавих 700 КМ. 

Да ли постоји ико у овој држави и граду ко има интерес да заштити своје грађане, како би се цијена  пелета прилагодила нашим стандардима, а не да се ми морамо прилагођавати стандардима грађана Европске уније? Поред свих намета који су нас снашли ми морамо  додатно плаћати и наш домаћи производ који се производи од наших домаћих сировина  по екстремно високим цијенама који су за већину грађана већ недостижани.

Поштовани наши представници грађана, која је ваша улога у свему овоме и постоји ли начин да се се овом безобразлуку од цијена пелета стане у крај, те да ми као ваши грађани можемо колико-толико дочекати пристојно зиму обезбједивши се овим енергентом?

Забринути и разочарани грађанин ове државе и овог града"

Коментари 12
  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 16.06.2022. 15:05
    grijaćemo se Z drvima
  • Generic placeholder image
    Bzv 15.06.2022. 21:58
    Što se morate grijati baš na pelet?
  • Generic placeholder image
    Mačak 15.06.2022. 13:05
    Štiti, kako ne štiti. Štite vas ovi kontroverzni biznismeni sa kupljenim fakultetima, štite vas vaši odbornici, vaši načelnici, vaš gradonačelnik... Štite vas i od peleta i od normalnog života. Birajte ih, pažljivo, Jope...
  • Generic placeholder image
    Cijena 14.06.2022. 21:34
    Cijena od 700 KM nije opravdana u ovom momentu, diktira je velika potraznja i mala ponuda. Realna cijena trenutno je oko 550 KM. Zabrana izvoza nece bitno sta promjeniti, velike fabrike mogu 90 dana da lageruju citave proizvodnje. Problem je izvoz trupaca. Manje trupaca, manje piljevine i okoraka na domacem trzistu. A svake godine sve veci broj peletara. Da bi dosli do sirovine i sami dizu cijenu piljevine i sjecke da bi je uspjeli kupiti. Sve u vezi proizvodnje peleta je poskupilo, ni jedan segment nije ostao isti na nivou prosle godine. Trosak proizvodnje po toni je presao 400 KM. A BiH i dalje nema ni priblizan podatak koliko peleta je potrebno domacem trzistu ni koliko se ukupno proizvede godisnje peleta. Samo znaju koliko se izveze, ostalo je sve nepoznanica. I nije sporan samo pelet, poskupilo je sve, struja, gorivo, gas, ulje, hljeb, brasno.... prije 5 godina je litar nafte bio oko 1.60, a litar plina 0.60 KM. Plin je poskupio 3 puta, pelet 2.
  • Generic placeholder image
    Mile 14.06.2022. 18:25
    Ma koga briga za gradane i za ogrev uvijek je bilo sit gladnon ne vjeruje , ne mogu to oni shvatiti , osim enormno velikih njihovih plata , sta sve imaju privatno firme , zgrade , pumpe apartmane i ko zna sta jos.Njima je neshvatljivo da obicni gradani od 3 svoje plate ne mogu kupiti ogrev ,i to da ne plate rezije i da ne jedu 3 mjeseca.
  • Generic placeholder image
    Slavko 14.06.2022. 14:43
    U srbiji su to zabranili ili ogranicili 60/90 dana, a nasim cosicima i sl nije u interesu da bilo sta pokrenu da bi stali u zastitu gradjana, a nedo bog subvencionisali tako nesto. Ovo je zajednicki projekat drzavnih aparata sa drvopreradjivacima, to je neophodni prihod za njih. U stvari oni se ne griju na pelet i drva. zalosno i jadno, ko god moze nek bjezi odavde!!
  • Generic placeholder image
    Devetka 14.06.2022. 14:32
    A ti @BU uzmi posij 20 duluma krompira pa kad dodje vrijeme da se prodaje ti ga prodaj komsiji po 1km, a iskuliraj Italijana koji ti nudi 3 km po kg. I naravno sa krompirom nemas nikakav rizik od paljevine. a paletarima se zapali i kamion i viljuskar i utovarivac jer rade sa mikroprasinom koja je u rangu zapaljivosti kao barut.
  • Generic placeholder image
    Devetka 14.06.2022. 14:05
    Kao prvo cijena struje je od nove godine uvecana za privredne subjekte, to sto vi nazivate otpad sa pilane peletari placaju od 25 km pa na gore naravno i oporezovano je. plus sto moraju imati specijalna vozila za transport piljevine. Ili mozda mislis da to vjetar dzaba donese u silose
    A jeste svi i poletili da ne cijepate drva...
  • Generic placeholder image
    Goran 14.06.2022. 11:49
    Oni se drze stare parole bas nas briga za gradjane ili da ne bih bio prost kazu ma ko j... gradjane
  • Generic placeholder image
    Dr 14.06.2022. 11:29
    8 tona trosim znaci treba mi kredit da kupkm pelet...sirovina poskupila 10 posto, sramota drzavo sta radis...
  • Generic placeholder image
    Ranka 14.06.2022. 11:00
    Za proizvodnju peleta koristi se odpad sa pilana -brenti to bi inače bilo bačeno,propalo.Tu se koristi 10 posto zdravog drveta ostalo je otpad.
    Sramota.
    Šta da se radi kad monopol drže nedodirljivi,Bogu bliži
  • Generic placeholder image
    BU 14.06.2022. 10:28
    Šumarstvo nije povećalo cijenu drveta za peletare, struja za mašine ostala ista, jedino nafta za transport skuplja a pelet u nebo otišao. Peletari u sprezi sa Šumarstvom dobijaju drvo i ako im se to uskrati može se izvršiti pritisak da ne smije pelet u Republici Srpskoj biti skuplji od 300 KM za tonu. A izbori idu, evo ih tu su i ako vlast to ne uradi vi koji imate peći na pelet glasajte kontra u inat. A ako uradi smatramo da su ispunili brigu za nas i možemo razmisliti i da ih glasamo.
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Поскупљења испразнила потрошачку корпу Поскупљења испразнила потрошачку корпу
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 25m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 39m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 46m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 34m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 1m
    0