Пјесникиња Милада Тандарић Капетановић: Љубав је моја инспирација

15.06.2020. 10:51
0
ИЗВОР: paljanskenovosti.ba

Паљанка Милада Тандарић Капетановић, супруга и мајка двоје одрасле дјеце, као јако млада увидјела је свој таленат за писање поезије који је већ у средњој школи био препознат од стране професора. Своје пјесме и писмене радове слала је на такмичења, на којима је освајала престижне награде за своје писање. Њене пјесме биле су чак објављиване у школским часописима, на шта је веома поносна, али и задовољна јер је већ тад било начина да њена поезија доспије до читалаца.

Слика

Милада је до сада објавила једну збирку поезије под називом „Између стварности и снова“, а ускоро ће свјетлост дана угледати и њена друга збирка под називом „Корак до сна“.

Поезија настаје када се споје најдубља пјесникова осјећања

 У разговору за „Паљанске новости“ Милада је истакла да се труди да увијек нађе добро у људима, одакле, у великом броју случајева, произилазе и њене пјесме. Како каже, њена моћ опажања је заиста велика, као и апатија, јер у сваком моменту, на било коју тему и захтјев, спремна је да напише стихове. Притом је потребно само да се поистовијети са особом која је затражила пјесму на одређену тему.

Поезија ове талентоване Паљанке веома је разноврсна, до сада је написала мноштво описних, родољубивих, завичајних, али у њеном пјесничком опусу највише је љубавних пјесама.

Како каже, љубав је њена инспирација, а притом не мисли само на љубав између двоје заљубљених људи, већ на љубав породице, братску љубав и све друге врсте љубави које нас окружују.

„Љубав је осјећање које подразумјева срећу, али и бол, а такву инспирацију проналазим у различитим, ситуацијама, догађајима, људима, те на разним мјестима. Увијек могу да напишем стихове на задату тему. Довољно је да чујем како се неко осјећа и да то једноставно преточим у поезију. Некако, све што се око нас дешава тема је за пјесму, бар је то мој поглед на свијет“, истиче ова пјесникиња.

Збирка „Између јаве и сна“ прожета доживљајима ученице средње школе

Ауторка збирке пјесама „Између стварности и сна“ нагласила је да је било потребно много смјелости и одговорности да би се одлучила на корак да објави своју прву збирку пјесама, али након тога њеном поносу није било краја. Не знајући колико ће се њена поезија свидјети публици, направила је врсту „споменара“ на дане њене младости.

-Прву збирку пјесама издала сам у јулу 2018. године. Њу сачињавају 80 пјесама које сам писала за вријеме средње школе, а чији је издавач била штампарија `Dis – company` из Пала. Рецензију збирке урадио је рецензент Миладин Трипић, професор српског и руског језика. Те пјесме говоре о свим оним стрепњама, жудњама, првим љубавима које су се збивале око мене и мојих другара у то вријеме. То је вјероватно и разлог због чега се и данас средњошколци разњеже када читају пјесме, иако често можемо чути како је данашње вријеме другачије. Изгледа да ће неке ствари увијек остати исте. Љубав, срећу, бол и тугу све генерације увијек исто или слично проживљавају- објаснила је Милада.

Подршка околине није изостала

Миладу је, након издавања прве збирке, дочекало мноштво обавеза са којима се сусрећу сви писци, као што је промоција књиге, а тада јој је, како каже, веома значила помоћ и подршка околине.

-Након издате прве збирке пјесама, организовала сам и промоцију у `Цековића кући` уз помоћ Удружења жена `Викторија` Пале, на којој су гости били успјешни писци и пријатељи, који су се радо одазвали мом позиву. Да би моја поезија нашла пут до читалаца, у сусрет ми је изашла општина Пале, те град Источно Сарајево, јер врло је тешко сам финасирати штампање књиге, које захтијева велике финансијске трошкове- наводи она.

Збирка пјесама „Корак до сна“ нуди за свакога по нешто

Након двије године од издавање прве збирке, Милада је за своје чатаоце спремила и другу збирку пјесама која је већ послата на штампање, а чији је издавач Удружење писаца и љубитеља поезије „Вуково перо“ у сарадњи са штампаријом „АС оглас“. Рецензију књиге урадила су два рецензента Љутомир Рундић, предсједник Клуба писаца „Вуково перо“, те писац и историчар Свјетлана Самарџија.

 -Нову збирку пјесама `Корак до сна` сачињава љубавна поезија од 50 пјесама, испуњена оним најдубиљим осјећањима једног човјека, као што су: бол, радост, туга, срећа и разочарање. Она је врло разноврсна и ту сваки читалац може да пронађе нешто што ће му се допасти или гдје ће да пронађе себе. Веома сам срећна када читалац похвали моју пјесму, а с обзиром да различити људи похвале различите пјесме, то ми представља велику подршку, даје ми знак да добро пишем и да моје пјесме заиста заслужују пажњу читалаца- са осмјехом додаје наша сугрђанка.

Милада за „Паљанске новости“ истиче да жељно ишчекује дан када ће њена друга књига угледати свјетлост дана, како би је подијелила са љубитељима поезије и чула њихове реакције на промоцијама и дружењима.

-Прва промоција моје друге збирке пјесама `Корак до сна` биће одржана у периоду од мјесец дана након издавања и штампе. Промоције су за почетак планиране да буду одржане у Зворнику, Лозници и Палама, а заиста једва чекам да чујем утиске и мишљења, како читалаца, тако и колега пјесника- најавила је Милада.

Она је изразила захвалност свим својим сарадницима који су јој пружали подршку и помоћ приликом издавања њених књига, те истакла да се њена сарадња са издавачем нове збирке, Клубом пјесника „Вуково перо“, десила веома спонтано.

Слика

-Што се тиче сарадње са Клубом пјесника и љубитеља поезије `Вуково перо`, десила се сасвим случајно и то на начин да сам ја своје двије пјесме послала на њихов Конкурс  за пјеснике, гдје је било потребно да се пошаљу три пјесме на тему `Љубав и вино`. Послала сам двије пјесме, од којих је пјесма под називом `Ноћас пијем` освојила једну од награда. Након тога, била сам позвана на крсну славу овог Удружења, те добила чланску карту, а од тада почиње и наша сарадња- присјетила се она.

Доброта је свуда око нас

Миладино писање јако често има и хуманитарну конотацију, радо учествује у хуманитарним акцијама како би својим пјесмама помогла људима којима је то потребно.

-Једна од пјесама посвећена је Милошу Божовићу, младићу који се бори за живот након тешке повреде главе приликом спортске утакмице. Рецитовање стихова те пјесме и многих других, на хуманитарној вечери у његову част, био је мој начин да му помогнем. Такве хуманитарне акције заиста су доказ да се све може кад се мале руке сложе, те да је моје увјерење да је доброта свуда око нас заиста исправно и истинито- додаје Милада.

Планови за будућност

Ова талентована Паљанка планира да, након издавња збирке „Корак до сна“, настави да пише и објављује своје пјесме, те да настави да у њима проповиједа љубав која је покретач свега лијепог и доброг у свијету.

-До сада сам у својим збиркама читаоцима нудила пјесме различите врсте, које носе различите приче – тужне и срећне. Сада намјеравам да издам тематску збирку, у којој ће пјесме да говоре о истој теми. Такође, почела сам да пишем роман `Кад љубав закасни`, који намјеравам да издам, али још не знам тачно вријеме када ће то бити“- рекла је Капетановићева.

Ова Паљанка има намјеру да дио својих књига поклони школским библиотекама, док је збирку „Између стварности и снова“ могуће купити у књижари „Прва књига“ у Палама, на њеним промоцијама, као и путем друштвених мрежа или позивом на број телефона 065/298-452, по цијени од 10.00 КМ.

Још много успјеха и добре инспирације, Милади Тандарић Капетановић желе „Паљанске новости“, да објави што више својих дјела у којима ће, засигурно, уживати Паљани, али и њени читаоци широм свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Продужена сезона гријања у Палама Продужена сезона гријања у Палама
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 30m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 54m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 23m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 0m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 41m
    0