Pjesnikinja Milada Tandarić Kapetanović: Ljubav je moja inspiracija

15.06.2020. 10:51
0
IZVOR: paljanskenovosti.ba

Paljanka Milada Tandarić Kapetanović, supruga i majka dvoje odrasle djece, kao jako mlada uvidjela je svoj talenat za pisanje poezije koji je već u srednjoj školi bio prepoznat od strane profesora. Svoje pjesme i pismene radove slala je na takmičenja, na kojima je osvajala prestižne nagrade za svoje pisanje. Njene pjesme bile su čak objavljivane u školskim časopisima, na šta je veoma ponosna, ali i zadovoljna jer je već tad bilo načina da njena poezija dospije do čitalaca.

Slika

Milada je do sada objavila jednu zbirku poezije pod nazivom „Između stvarnosti i snova“, a uskoro će svjetlost dana ugledati i njena druga zbirka pod nazivom „Korak do sna“.

Poezija nastaje kada se spoje najdublja pjesnikova osjećanja

 U razgovoru za „Paljanske novosti“ Milada je istakla da se trudi da uvijek nađe dobro u ljudima, odakle, u velikom broju slučajeva, proizilaze i njene pjesme. Kako kaže, njena moć opažanja je zaista velika, kao i apatija, jer u svakom momentu, na bilo koju temu i zahtjev, spremna je da napiše stihove. Pritom je potrebno samo da se poistovijeti sa osobom koja je zatražila pjesmu na određenu temu.

Poezija ove talentovane Paljanke veoma je raznovrsna, do sada je napisala mnoštvo opisnih, rodoljubivih, zavičajnih, ali u njenom pjesničkom opusu najviše je ljubavnih pjesama.

Kako kaže, ljubav je njena inspiracija, a pritom ne misli samo na ljubav između dvoje zaljubljenih ljudi, već na ljubav porodice, bratsku ljubav i sve druge vrste ljubavi koje nas okružuju.

„Ljubav je osjećanje koje podrazumjeva sreću, ali i bol, a takvu inspiraciju pronalazim u različitim, situacijama, događajima, ljudima, te na raznim mjestima. Uvijek mogu da napišem stihove na zadatu temu. Dovoljno je da čujem kako se neko osjeća i da to jednostavno pretočim u poeziju. Nekako, sve što se oko nas dešava tema je za pjesmu, bar je to moj pogled na svijet“, ističe ova pjesnikinja.

Zbirka „Između jave i sna“ prožeta doživljajima učenice srednje škole

Autorka zbirke pjesama „Između stvarnosti i sna“ naglasila je da je bilo potrebno mnogo smjelosti i odgovornosti da bi se odlučila na korak da objavi svoju prvu zbirku pjesama, ali nakon toga njenom ponosu nije bilo kraja. Ne znajući koliko će se njena poezija svidjeti publici, napravila je vrstu „spomenara“ na dane njene mladosti.

-Prvu zbirku pjesama izdala sam u julu 2018. godine. Nju sačinjavaju 80 pjesama koje sam pisala za vrijeme srednje škole, a čiji je izdavač bila štamparija `Dis – company` iz Pala. Recenziju zbirke uradio je recenzent Miladin Tripić, profesor srpskog i ruskog jezika. Te pjesme govore o svim onim strepnjama, žudnjama, prvim ljubavima koje su se zbivale oko mene i mojih drugara u to vrijeme. To je vjerovatno i razlog zbog čega se i danas srednjoškolci raznježe kada čitaju pjesme, iako često možemo čuti kako je današnje vrijeme drugačije. Izgleda da će neke stvari uvijek ostati iste. Ljubav, sreću, bol i tugu sve generacije uvijek isto ili slično proživljavaju- objasnila je Milada.

Podrška okoline nije izostala

Miladu je, nakon izdavanja prve zbirke, dočekalo mnoštvo obaveza sa kojima se susreću svi pisci, kao što je promocija knjige, a tada joj je, kako kaže, veoma značila pomoć i podrška okoline.

-Nakon izdate prve zbirke pjesama, organizovala sam i promociju u `Cekovića kući` uz pomoć Udruženja žena `Viktorija` Pale, na kojoj su gosti bili uspješni pisci i prijatelji, koji su se rado odazvali mom pozivu. Da bi moja poezija našla put do čitalaca, u susret mi je izašla opština Pale, te grad Istočno Sarajevo, jer vrlo je teško sam finasirati štampanje knjige, koje zahtijeva velike finansijske troškove- navodi ona.

Zbirka pjesama „Korak do sna“ nudi za svakoga po nešto

Nakon dvije godine od izdavanje prve zbirke, Milada je za svoje čataoce spremila i drugu zbirku pjesama koja je već poslata na štampanje, a čiji je izdavač Udruženje pisaca i ljubitelja poezije „Vukovo pero“ u saradnji sa štamparijom „AS oglas“. Recenziju knjige uradila su dva recenzenta Ljutomir Rundić, predsjednik Kluba pisaca „Vukovo pero“, te pisac i istoričar Svjetlana Samardžija.

 -Novu zbirku pjesama `Korak do sna` sačinjava ljubavna poezija od 50 pjesama, ispunjena onim najdubiljim osjećanjima jednog čovjeka, kao što su: bol, radost, tuga, sreća i razočaranje. Ona je vrlo raznovrsna i tu svaki čitalac može da pronađe nešto što će mu se dopasti ili gdje će da pronađe sebe. Veoma sam srećna kada čitalac pohvali moju pjesmu, a s obzirom da različiti ljudi pohvale različite pjesme, to mi predstavlja veliku podršku, daje mi znak da dobro pišem i da moje pjesme zaista zaslužuju pažnju čitalaca- sa osmjehom dodaje naša sugrđanka.

Milada za „Paljanske novosti“ ističe da željno iščekuje dan kada će njena druga knjiga ugledati svjetlost dana, kako bi je podijelila sa ljubiteljima poezije i čula njihove reakcije na promocijama i druženjima.

-Prva promocija moje druge zbirke pjesama `Korak do sna` biće održana u periodu od mjesec dana nakon izdavanja i štampe. Promocije su za početak planirane da budu održane u Zvorniku, Loznici i Palama, a zaista jedva čekam da čujem utiske i mišljenja, kako čitalaca, tako i kolega pjesnika- najavila je Milada.

Ona je izrazila zahvalnost svim svojim saradnicima koji su joj pružali podršku i pomoć prilikom izdavanja njenih knjiga, te istakla da se njena saradnja sa izdavačem nove zbirke, Klubom pjesnika „Vukovo pero“, desila veoma spontano.

Slika

-Što se tiče saradnje sa Klubom pjesnika i ljubitelja poezije `Vukovo pero`, desila se sasvim slučajno i to na način da sam ja svoje dvije pjesme poslala na njihov Konkurs  za pjesnike, gdje je bilo potrebno da se pošalju tri pjesme na temu `Ljubav i vino`. Poslala sam dvije pjesme, od kojih je pjesma pod nazivom `Noćas pijem` osvojila jednu od nagrada. Nakon toga, bila sam pozvana na krsnu slavu ovog Udruženja, te dobila člansku kartu, a od tada počinje i naša saradnja- prisjetila se ona.

Dobrota je svuda oko nas

Miladino pisanje jako često ima i humanitarnu konotaciju, rado učestvuje u humanitarnim akcijama kako bi svojim pjesmama pomogla ljudima kojima je to potrebno.

-Jedna od pjesama posvećena je Milošu Božoviću, mladiću koji se bori za život nakon teške povrede glave prilikom sportske utakmice. Recitovanje stihova te pjesme i mnogih drugih, na humanitarnoj večeri u njegovu čast, bio je moj način da mu pomognem. Takve humanitarne akcije zaista su dokaz da se sve može kad se male ruke slože, te da je moje uvjerenje da je dobrota svuda oko nas zaista ispravno i istinito- dodaje Milada.

Planovi za budućnost

Ova talentovana Paljanka planira da, nakon izdavnja zbirke „Korak do sna“, nastavi da piše i objavljuje svoje pjesme, te da nastavi da u njima propovijeda ljubav koja je pokretač svega lijepog i dobrog u svijetu.

-Do sada sam u svojim zbirkama čitaocima nudila pjesme različite vrste, koje nose različite priče – tužne i srećne. Sada namjeravam da izdam tematsku zbirku, u kojoj će pjesme da govore o istoj temi. Takođe, počela sam da pišem roman `Kad ljubav zakasni`, koji namjeravam da izdam, ali još ne znam tačno vrijeme kada će to biti“- rekla je Kapetanovićeva.

Ova Paljanka ima namjeru da dio svojih knjiga pokloni školskim bibliotekama, dok je zbirku „Između stvarnosti i snova“ moguće kupiti u knjižari „Prva knjiga“ u Palama, na njenim promocijama, kao i putem društvenih mreža ili pozivom na broj telefona 065/298-452, po cijeni od 10.00 KM.

Još mnogo uspjeha i dobre inspiracije, Miladi Tandarić Kapetanović žele „Paljanske novosti“, da objavi što više svojih djela u kojima će, zasigurno, uživati Paljani, ali i njeni čitaoci širom svijeta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    48m
    8
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    20h 57m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    22h 2m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    15h 45m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    11h 59m
    0