Плаћамо данак прољећних температура усред зиме

06.02.2024. 18:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

С обзиром на то да ових дана имамо готово прољећне температуре, сасвим је очекивано да на овакве временске прилике реагују метеоропате и хронични болесници.

Свима је познато да промјене времена, нарочито нагле, представљају озбиљан изазов за наш имуни систем, али и за цјелокупно здравље.

Ако сте код себе уочили неке тегобе прије три-четири дана, стручњаци објашњавају да је разлог томе, вјероватно, то што припадате некој од ових категорија.

Наиме, прелаз температура је неповољан, а за хроничне болеснике и метеоропате, јер непрестани раст температура хроничне болести само погоршава.

Наша тијела су навикнута да функционишу на одређеној температури, а уколико дође до нагле промјене те температуре, јављају се различите тегобе док тијело покушава да се прилагоди новонасталој ситуацији.

Колико год нам пријало сунце, и данашњих 17 степени, на поједине групе људи овакве промијене заиста неповољно утичу. У ту групу спадају хронични болесници, болесници са дијабетесом, хипертензијом, са реуматским обољењима, онколошки болесници, као и кардиоваскуларни болесници.

"Поред срчаних болесника и астматичара, и људи који имају висок притисак осјећају тегобе", рекла је докторка Тања Митровић.

Како је навела, астматичари пуне амбуланте, јер имају тешка гушења.

- Ти људи не реагују на пумпице. Поред њих, Ургентни центар је пун срчаних болесника, на које је и те како утицала нагла промјена времена. Јављају нам се пацијенти који су претрпјели срчане ударе али и шлогове. Оно што сваком пацијенту савјетујемо је да се редовно узима терапија и да буду редовни и ажурни са контролама. Понекад се деси да чак ни преписана терапија не помаже - рекла је докторица Митровић.

Ко најтеже подноси промјене?

- Код хроничних болесника механизми за адаптацију су нарушени и они зато најтеже подносе нагле промјене температуре. Што су промјене веће и изненадније, могућност за нежељене догађаје је већа. Посебан опрез савјетује се и особама које су имале мождани удар", објашњава др Митровић.

Према њеним ријечима, и особе које болују од мигрене могу да осјете појачане тегобе када нагло захладни или нагло отопли јер нагло скупљање и ширење крвних судова може да поремети циркулацију у мозгу и то може да доведе до главобоље - преноси "b92".

Коментари 0
Повезане вијести
Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО) Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО)
Како да најбрже осушите веш у току зиме Како да најбрже осушите веш у току зиме
Трик који убрзава процес загријавања аутомобила зими Трик који убрзава процес загријавања аутомобила зими
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 44m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    19h 50m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    19h 58m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 39m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 5m
    0