Планинари "Јаворине" из Пала учествовали у традиционалном "Зимском успону на Трем"

22.02.2022. 13:53
0
ИЗВОР: Катера

Чланови Планинарског друштва "Јаворина" учествовали су протеклог викенда у "Зимском успону на Трем", традиционалном планинарском походу на највиши врх Суве планине, у југоисточној Србији.

Планински водич, који је предводио планинаре "Јаворине" у овом планинарском походу, Новица Короман из Пала, рекао је за портал Катера да се радило о најзначајнијој планинарској акцији на Сувој планини, која се одржава сваке године у фебруару.

- Ради се о републичкој акцији у организацији ПСД "Железничар" из Ниша, која се одржава пуних 26 година и окупља преко хиљаду планинара из читавог региона. Тура је дуга око 20 километара са 1400 метара вертикалног успона, која се прелази за 10 часова хода - каже Короман.

Слика

Фото: ПД "Јаворина"/Н.Короман

Највиши врх Суве планине је Трем (1810 мнв), а поред њега најначајнији и најпосјећенији врхови су Мосор (985 мнв) и Соколов камен (1525 мнв).

- Ове године дан за планинарење је био изузетно повољан за хладни и непредвидиви фебруар. Док се колона планинара кретала кроз шуму, пратили су је сунце и прољећни услови али када се изашло на гребен сачекала нас је  температуре у минусу, који су уз јаке вјетрове допринијели да успон буде заиста зимски - каже Короман за портал Катера.

Короман каже да је Сува планина једна од најљепших планина у региону.

Слика

Фото: ПД "Јаворина"/Н.Короман

- Налази се на југоистоку Србије у непосредној близини Ниша и у виду потковице простире правцем сјеверозапад – југоисток поред ауто-пута за Софију. Почиње од Нишке Бање, а завршава се у Лужничкој котлини код Бабушнице. Средишњи дио Суве планине личи на висораван и састављен је од вртача и увала које су прекривене травом док се на сјевероисточној страни планине налази се каменита литица дубине од преко 1000 метара - истиче он.

Он додаје да је ова тродневна фебруарска авантура планинара "Јаворине" имала и туристичку компоненту, те је осим Ниша и успутних атракција, посјећена Софија као увод на будућу планинарску акцију на Рилу, највишу планину на Балкану.

Коментари 0
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
За малом Данком се и даље трага За малом Данком се и даље трага
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 57m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 11m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 26m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 1m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 59m
    0