Планинари посјетили Новакову пећину на литицама Романије

10.05.2022. 17:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Група од 16 планинара соколачког друштва “Гласинац” и Планинарског друштва “Волујак” из Гацка посјетила је пећину Старине Новака на Романији, успевши се на 1.515 метара надморске висине.

Старт и циљ стазе била је “Дивова колиба”.

Планинари су до Новакове пећине јуче дошли обиљеженим планинским стазама, те стрмим успоном ка улазу који је ојачан сајлама, због чега се не препоручује обилазак пећине без стручног знања или водича.

- Испред пећине се пружа величанствен поглед на паљанску котлину и околне планине, Јахорину, Бјелашницу, Требевић, Трескавицу, Височицу, Прењ, Зеленгору, Маглић, Лелију и Дурмитор - речено је Срни из овог друштва.

Новакова пећина је једна од природних атракција Романије, планине која баштини богату историју познату још из стариих времена као хајдучка гора из легенди, необичних прича и епских пјесама.

Пећина је добила име, подсјећају планинари “Гласинца”, по чувеном хајдуку Старини Новаку који је овдје према легенди, хајдуково са дружином у 16. вијеку.

Соколачки планинари су истакли да је прво значајније истраживање ове пећине почело 1958. године када су планинари Планинарског друштва “Жељезничар” из Сарајева прокрчили пут до улаза у пећину и истраживали њену унутрашњост.

Новакову пећину на стрмим литицама Романије обновили су, како наводе, Саво и Ранко Јаковљевић 2007. године уз помоћ Планинарског друштва “Романија” са Пала, те саградили терасу, сто и клупе, на којима данас одмарају посјетиоци из више крајева бивше Југославије. 

Коментари 0
Повезане вијести
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут
Кад је Соколац био мали Монтевидео Кад је Соколац био мали Монтевидео
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 23m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 41m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 8m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 56m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 17m
    0