Planinari posjetili Novakovu pećinu na liticama Romanije

10.05.2022. 17:59
0
IZVOR: srna.rs

Grupa od 16 planinara sokolačkog društva “Glasinac” i Planinarskog društva “Volujak” iz Gacka posjetila je pećinu Starine Novaka na Romaniji, uspevši se na 1.515 metara nadmorske visine.

Start i cilj staze bila je “Divova koliba”.

Planinari su do Novakove pećine juče došli obilježenim planinskim stazama, te strmim usponom ka ulazu koji je ojačan sajlama, zbog čega se ne preporučuje obilazak pećine bez stručnog znanja ili vodiča.

- Ispred pećine se pruža veličanstven pogled na paljansku kotlinu i okolne planine, Jahorinu, Bjelašnicu, Trebević, Treskavicu, Visočicu, Prenj, Zelengoru, Maglić, Leliju i Durmitor - rečeno je Srni iz ovog društva.

Novakova pećina je jedna od prirodnih atrakcija Romanije, planine koja baštini bogatu istoriju poznatu još iz stariih vremena kao hajdučka gora iz legendi, neobičnih priča i epskih pjesama.

Pećina je dobila ime, podsjećaju planinari “Glasinca”, po čuvenom hajduku Starini Novaku koji je ovdje prema legendi, hajdukovo sa družinom u 16. vijeku.

Sokolački planinari su istakli da je prvo značajnije istraživanje ove pećine počelo 1958. godine kada su planinari Planinarskog društva “Željezničar” iz Sarajeva prokrčili put do ulaza u pećinu i istraživali njenu unutrašnjost.

Novakovu pećinu na strmim liticama Romanije obnovili su, kako navode, Savo i Ranko Jakovljević 2007. godine uz pomoć Planinarskog društva “Romanija” sa Pala, te sagradili terasu, sto i klupe, na kojima danas odmaraju posjetioci iz više krajeva bivše Jugoslavije. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
U proljećnom pohodu na Romaniji oko 200 učesnika U proljećnom pohodu na Romaniji oko 200 učesnika
Na širem području Romanije zabijelio snijeg Na širem području Romanije zabijelio snijeg
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    23h 30m
    3
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    4h 6m
    4
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    3h 48m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    21h 16m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    18h 23m
    0