Планинарски поход на Романију окупио више од 200 учесника

17.04.2022. 21:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Шести прољећни поход "Врховима Романије" окупио је и ове године више од 200 планинара из Републике Српске иако временска прогноза није ишла на руку заинтересованима за ову манифестацију.

Члан Управног одбора Планинарског друштва /ПД/ "Гласинац" Мирослав Дивчић рекао је данас новинарима на Романији да је ово једна у низу активности соколачког друштва која се налази у календару Планинарског савеза Републике Српске.

- Као и сваке године оправдали смо наш рејтинг који имамо у планинарским круговима учешћем више од 200 планинара, што је показује да је планина Романија атрактивна за људе који годинама долазе - истакао је Дивчић.

Он је нагласио да су се учесници били у озбиљном походу на надморској висини изнад 1.500 метара у скоро зимским условима пјешачећи дио пута по сњежним или засњеженим стазама.

Дивчић је изразио задовољство што су сви учесници прољећног похода у условима "ћудљиве Романије" успјешно стигли до циља и вратили се задовљни на планинарски ручак и дружење у Планинарски дом Црвене Стијене на локалитету Надроманија.

Према његовим ријечима, у походу је учествовало двадесетак планинарских друштава из Републике Српске, те из Београда, Крагујевца, Краљева и Ужица.

Дивчић је подсјетио да је циљ планинара данас био највиши врх Романије Велики Лупоглав надморске висине 1.652 метара, по устаљеној стази која је 95 одсто шумски терен, уређеној и маркираној, одавно познатој гостима који су данас походили ову планину.

Новица Короман из Планинарског друштва "Јаворина" са Пала већ пети пут учествује са пријатељима на овој традиционалној манифестацији.

- Љепота данашњег похода се огледа у томе да смо имали сва четири годишња доба на стази укупне дужине 15 километара, од почетне јутарње магле, мраза и јаког вјетра, до сунчаних интервала који су будили прољећну атмосферу и мамили осмјех на лице - навео је Короман.

Он каже да га радује чињеница да је ово била прилика да се планинари друже са више од двадесет друштава из Републике Српске и Србије, што ову акцију чини једном од атрактивнијих у региону.

Короман је поносан и на то што је друштво из којег долази једно од млађих које доживљава експанзију и што организује велики број акција како у Српској тако на простору цијелог Балкана, у којима стотињак чланова обилази све те планинарске туре.

Организатори Шестог прољећног планинарског похода "Врховима Романије" су Планинарски савез Републике Српске и соколачко Планинарско друштво "Гласинац".

 

Коментари 0
Повезане вијести
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут
Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО) Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 1m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 15m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 5m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 30m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 3m
    0