Плате расту упркос кризи

23.09.2020. 10:51
0
ИЗВОР: Глас Српске

Упркос кризи изазваној вирусом корона, тренд раста просјечних плата у Српској се наставља, о чему свједоче подаци Завода за статистику РС према којима је августовска нето зарада радника у просјеку износила 962 КМ, што је 52 марке више у односу на исти мјесец лани, односно за 110 марака у поређењу са 2018. годином.

Завод је јуче саопштио да је просјечна плата након опорезивања исплаћена у августу 2020. у односу на јул ове године номинално већа за 0,8 одсто, а реално за један одсто. Забиљежено је увећање и примања прије опорезивања, па је тако просјечна бруто плата у августу износила 1.494 КМ, што представља увећање за 80 КМ наспрам истог мјесеца прошле године.

- У августу ове у односу на август 2019. године сва подручја су остварила номинални раст плате након опорезивања, а највећи је забиљежен у подручјима административне и помоћне услужне дјелатности и то 13 одсто, у области умјетности, забаве и рекреације 10,6 одсто, те образовања 8,1 одсто - саопштили су из Завода.

Највише просјечне плате већ по традицији исплаћене су у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања, а у августу су износиле 1.467 КМ, док су најниже у грађевинарству, гдје је радницима у просјеку исплаћено 668 марака.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже за “Глас Српске” да је раст плата резултат залагања свих да се задржи радна снага у РС, те да и поред комплексне ситуације због вируса корона послодавци настоје да наставе тај тренд.

- Важно је и то што зараде расту из мјесеца у мјесец током године. Неколико фактора је утицало на повећање просјечне зараде у току године и у односу на протекли период, а свакако најважнији је залагање послодаваца да очувају радну снагу у Српској, након што смо се у једном тренутку суочили са великим одливом становништва. Свакако, од велике важности били су и подстицаји Владе РС намијењени послодавцима, односно све оне олакшице које су омогућене у ранијем периоду - казао је Тривић.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да разлог повећања плата лежи у чињеници да је од 1. јануара ступила на снагу одлука о повећању минималца и плата буџетских корисника.

- Оно што можемо сматрати као најпозитивније је да није дошло до смањења плата упркос пандемији. Ипак, када погледамо примања по дјелатностима, ако изузмемо банкарски и још неки сектор, видимо да су просјечне плате изузетно ниске. Имамо највише запослених радника у трговини, угоститељству и грађевинарству, а видимо да су ту плате значајно ниже. На то утичу два фактора. Први је да неки послодавци дио плате исплаћује на руке, а други је да они своју радну снагу плаћају изузетно јефтино, због чега остају без радника - казала је Мишићева.

С друге стране, упоредо са повећањем плата расле су и цијене. Према подацима Завода за статистику, од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене су у осам, ниже у три, док су цијене у једном одјељку остале непромијењене.

Највећи раст у августу је забиљежен код алкохолних пића и дувана, те у одјељку храна и безалкохолна пића, док су за превоз грађани издвајали мање новца, усљед нижих цијена горива, те за одјећу и обућу, што је резултат сезонских снижења.

Колективни уговор

Ранка Мишић истиче да би ситуација била знатно боља да постоји сагласност Уније удружења послодаваца РС да се потпише општи колективни уговор.

- Послодавци одбијају све наше приједлоге, јер желе да они буду “господари” радника. Неопходно је да се потпише тај уговор, јер само тако радници могу да остваре сва своја права и да се Закон о раду спроведе у пуном обиму - казала је Мишићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 35m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 41m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 8m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 50m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 0m
    0