Пљуште казне због одсуства магистра фармације у апотекама

08.10.2019. 20:18
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Републичка здравствена инспекција и инспекција рада протеклог викенда спровеле су заједнички координисану акцију контроле апотека на подручју Челинца, Котор Вароша и Бањалуке од 23 контролисана објекта у чак њих 16 утврђене су неправилности.

У Инспекторату РС су истакли да су се утврђене неправилности најчешће односиле на одсуство магистра фармације за вријеме рада апотеке, те неуредно вођење шихтарица, због чега су апотекама изречене казне у износу од 24.000 КМ, те рјешењима наложено отклањање неправилности.

- Магистар фармације је одговорно лице за промет лијекова у апотеци и важно је да грађани знају да лијекове који се издају на рецепт, може издати само магистар фармације који је стручан да пацијентима пружа информације о лијековима и њиховој правилној примјени - истакли су у Инспекторату.

Додају да грађани могу да препознају одговорно лице магистра фармације на основу идентификационе картице коју су запослени дужни да носе на радној униформи.

- Присуство магистра фармације је обавезно током цијелог радног времена апотеке, те позивамо грађане да уколико уоче да лијекове на рецепт издају фармацеутски техничари, о томе обавијесте републичку здравствену инспекцију - истакли су у Инспекторату.

Нагласили су да циљ инспекције није кажњавање, већ досљедно спровођење закона и увођење пословања привредних субјеката у законске оквире.

- Међутим, у случајевима у којима пропусти представљају опасност по живот и здравље грађана, инспектори ће предузимати све расположиве мјере и неће толерисати кршење закона и могућност нарушавања здравља грађана - истичу у Инспекторату.

С обзиром на велики број апотека у Републици Српској и значај њиховог рада за јавно здравље становништва, здравствена инспекција настоји својим радом обухватити што већи број субјеката.

За девет мјесеци ове године извршено је 420 контрола апотека, од чега су у 150 случајева утврђене неправилности. Ради отклањања пропуста апотекама су изречене 144 управне мјере и изречене казне веће од 118.000 КМ.

Најчешћи пропусти које су инспектори рада констатовали у апотекама односе се на неажурно вођење евиденција о дневној присутности радника, поштивање радног времена, распоред рада радника за наредни мјесец, дефинисање разлога закључивања уговора о раду на одређено вријеме.

У области здравствене инспекције најчешћи пропусти су одсуство магистра или фармацеутског техничара за вријеме рада апотеке, нередовно обављање санитарних прегледа, неношење идентификационе картице, непридржавање одређеног радног времена, нередовно достављање извјештаја о промету лијекова Институту за јавно здравство.

Рад инспектора организован је у поподневним смјенама, радним данима, али привредни субјекти контроле могу очекивати и у дане викенда.

Синхронизованим дјеловањем различитих инспекцијских сектора, у оквиру једне посјете инспектора врши се мултисекторска контрола, а све с циљем минималног оптерећења редовних активности послодаваца.

У складу са новим Законом о инспекцијама који је тренутно у процедури, посебна пажња је усмјерена на координацију рада како републичких, тако и општинских и републичких инспектора, с намјером да се избјегне преклапање инспекцијских контрола. 

Синхронизоване контроле

Инспекторат РС усмјерио је активности на синергетско дјеловање различитих инспекцијских сектора, чије предности се огледају у појачаном превентивном надзору, бољој искоришћености ресурса, ефикаснијем раду и свеобухватном приступу.

У наредном периоду планиране су синхронизоване контроле здравствених установа, специјализованих продавница, вртића, домова за смјештај старих лица, објеката за промет хемикалија и других.

Рад републичких инспектора у предстојећим акцијама организоваће се и по принципу “ротирања”. Наиме, како послодавци не би препознали инспекторе, на терен се упућују инспектори из других градова, што се у претходним контролама показало као врло ефикасно.

Коментари 0
Повезане вијести
Апотеке без спреја против алергија Апотеке без спреја против алергија
Како функционишу електронски рецепти у апотекама? Како функционишу електронски рецепти у апотекама?
Због виших цијена основних намирница и других пропуста кажњено 26 трговаца Због виших цијена основних намирница и других пропуста кажњено 26 трговаца
Најчитаније
 • Незгода у Дечанској улици, аутомобил откинуо стуб уличне расвјете
  6h 43m
  0
 • Ухапшена лица због крађе у Источном Новом Сарајеву
  18h 45m
  0
 • Минималац у Српској 650 КM
  12h 58m
  0
 • Да ли се некадашњи гигант дефинитивно гаси?
  14h 47m
  0
 • Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку
  14h 24m
  0