Плодови пољопривредних произвођача у Српској доступни и на интернету

30.01.2021. 20:39
0
ИЗВОР: РТРС

Пољопривредни произвођачи у Српској, поред традиционалног начина продаје својих производа на пијацама и прерађивачима, сада своје производе могу нудити купцима и путем интернет платформе "Плодови села".

Претрагом платформе купци могу да сазнају ко су пољопривредни произвођачи, колико су географски близу и да остваре директан контакт, купац-произвођач. Ресорно Министарство развило је ову платформу уз финансијску подршку пројекта ИФАД.

Пољопривредни произвођачи у Српској могу бесплатно да промовишу своје производе на интернет платформи "Плодови села" и тако остваре комуникацију с потенцијалним купцима.

Овакав начин продаје добро је рјешење, посебно за ситуације каква је забиљежена у вези са епидемијом вируса корона када су биле затворене пијаце.

Божица Мијић из Велике Обарске производи поврће и расад. Регистрована је на интернет платформи и ове године очекује бољу продају.

- Обзиром на прошлу годину, кад је било расада да се продаје, нити једна пијаца није радила. Баш смо имали велики проблем око тога гдје доћи на пијацу. Гдје год да одеш све је затворено и вратиш се кући. Углавном, није могло да се прода - истиче Мијићева.

Међу 500 пољопривредних произвођача који су данас заступљени на интернет платформи "Плодови села" налази се и газдинство породице Трипић из Бањалуке. Платформа им је донијела велику потражњу, па ове године планирају да шире производњу.

Магдалена Трипић истиче да имају доста људи који су заинтересовани, али да они нису још довољно развијени да успијевају задовољити све клијенте, али да ће се у будућем времену потрудити да то остваре.

Подршку пољопривредницима у креирању њихове понуде производа и корисничког профила пружају пољопривредни кластери који дјелују на подручју седам регија Српске.

Менаџер Кластера Семберија - Мајевица Бирач Соња Милановић каже да што се тиче регије има око 30 пољопривредних произвођача на платформи, а да су у понуди и њихови пољопривредни производи.

Менаџер кластера "Крајина" Искра Араповић истиче да на подручју Крајине доминира сточарска производња и генерално, оно што сада имају на подручју Крајине, произвођачи који су регистровани су у највећем дијелу прерађивачи.

Идеја за платформу "Плодови села" настала је у вријеме пандемије вируса корона, када је била отежана комуникација између произвођача и потрашача.

Планирано је да у овој сезони буде модернизована, чиме би била омогућена и онлајн куповина пољопривредних производа.

Менаџер пројекта "Развој конкуретности у руралним подручијима" Вучковић Драган истиче да размишљају о много опција како ће то изгледати с обзиром на саму специфичност и сезоналносто, свјеже поврће, транспорт, али да ће то ићи корак по корак. 

Интернет платформа "Плодови села" једноставна је за кориштење. Произвођачи објаве своје податке, представе производе , а купац може да бира и произвођача и производе, да договара цијену и начин преузимања робе.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 34m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 48m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 38m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 3m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 53m
    0