Почела Света архијерејска литургија код манастира у Јасеновцу

13.09.2021. 09:43
0
ИЗВОР: Срна

У манастирском комплексу у Јасеновцу почела је Света архијерејска литургија коју служи Његова светост патријарх српски Порфирије.

Српски патријарх, више архијереја Српске православне цркве, те монаштво и свештенство, служе на отвореном, поред манастира, а тиме је почела централна прослава Светих новомученика јасеновачких.

Прослави присуствују амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског националног вијећа, представници Владе Србије, бројни гости и вјерници.

Након Свете архијерејске литургије у комплексу манастира Јасеновац биће положен камен темељац за гумно, које је копија оног какво се налази испред Цетињског манастира, као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором.

Потом ће у порти бити освештан споменик руско-српском пријатељству, који је симболика страдања два народа у Другом свјетском рату и потврда њихове братске везе.

Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац биће обављен обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен свих новомученика јасеновачких.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату, а од 1941. до 1945. године ту је убијено стотине хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада дјеце у логору Јастребарско.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац
Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година
Преминула бака Драга - јасеновачка логорашица Преминула бака Драга - јасеновачка логорашица
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 31m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 15m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 28m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    18h 42m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 34m
    0