Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких

07.09.2024. 09:30
0
ИЗВОР: srna.rs

У Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Спомен-подручју Јасеновац у организацији Епархије пакрачко-славонске почела је молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких у спомен на жртве геноцида које је НДХ спровела над припадницима српског народа у Другом свјетском рату на својој територији.

Помен служе њихова преосвештенства епископ пакрачко-славонски Јован, милешевски Атанасије, ваљевски Исихије и западноевропски Јустин.

Светој архијерејској литургији, која се одржава уз саслужење бројних архијереја Српске православне и других помјесних цркава, присуствују и министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић и бројни вјерници.

Музеј жртава геноцида у четвртак је отворио сталну изложбену поставку у здању "Усташке болнице", једном од два преостала аутентична објекта некадашњег концентрационог система и логора смрти Независне Државе Хрватске у Јасеновцу.

У злогласном усташком логору Јасеновац, највећој "Фабрици смрти" на Балкану у Другом свјетском рату, усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.

Систем логора Јасеновац био је злогласан по варварским методама и великом броју жртава.

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој фашистичкој Независној Држави Хрватској, на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Преживјели логораши у злогласном усташком логору Јасеновац кренули су у пробој 22. априла 1945. године, а у очајничком јуришу на стражаре од њих 1.073 само је 169 успјело да се докопа слободе.

Дијелови 45. дивизије Југословенске армије ослободили су 30. априла 1945. године концентрациони логор Јасеновац, у којем су хрватске усташе ликвидирале, према наводима југословенске послијератне комисије, око 700.000 махом Срба те Јевреја, Рома и противника режима.

Коментари 0
Повезане вијести
Хрватски изум – Казани за прављење сапуна од српског меса Хрватски изум – Казани за прављење сапуна од српског меса
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)
У Источном Старом Граду обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде У Источном Старом Граду обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 56m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 38m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 6m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 27m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 36m
    0