Počela molitvena proslava Svetih novomučenika Jasenovačkih

07.09.2024. 09:30
0
IZVOR: srna.rs

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Spomen-području Jasenovac u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske počela je molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koje je NDH sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu na svojoj teritoriji.

Pomen služe njihova preosveštenstva episkop pakračko-slavonski Jovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja se održava uz sasluženje brojnih arhijereja Srpske pravoslavne i drugih pomjesnih crkava, prisustvuju i ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić i brojni vjernici.

Muzej žrtava genocida u četvrtak je otvorio stalnu izložbenu postavku u zdanju "Ustaške bolnice", jednom od dva preostala autentična objekta nekadašnjeg koncentracionog sistema i logora smrti Nezavisne Države Hrvatske u Jasenovcu.

U zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, najvećoj "Fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Sistem logora Jasenovac bio je zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac krenuli su u proboj 22. aprila 1945. godine, a u očajničkom jurišu na stražare od njih 1.073 samo je 169 uspjelo da se dokopa slobode.

Dijelovi 45. divizije Jugoslovenske armije oslobodili su 30. aprila 1945. godine koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su hrvatske ustaše likvidirale, prema navodima jugoslovenske poslijeratne komisije, oko 700.000 mahom Srba te Jevreja, Roma i protivnika režima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO) Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO)
U Istočnom Starom Gradu obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade U Istočnom Starom Gradu obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 6m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 48m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 16m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 37m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 46m
    0