Почела расправа о криминализацији клевете и увреде

21.03.2023. 14:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Народна скупштина Републике Српске почела је расправу о криминализацији клевете и увреде, а у уводу је предложено од стране Законодавног одбора да се проведе двомјесечна јавна расправа прије коначног приједлога који ће бити упућен у парламентарну процедуру.

У уводу је Милош Букејловић, министар правде Републике Српске, рекао да ће овим законом, поред криминализације клевете и увреде, бити регулисане и друге области, попут увреде суда, крађе струје, кажњавање неовлаштеног објављивања фотографија или видео записа без одобрења, и друга дјела.

Драгомир Васић, посланик СДС-а, је испред Клуба СДС-а почео расправу у којој тврди да би усвајање оваквог закона довело до велике правне несигурности и колизије с другим правним нормама које већ постоје у систему.

Васић је рекао да је проблем што је све детаље око овог закона у јавност и прије стављања у процедуру изнио Милорад Додик, предсједник Републике Српске, чиме је, како тврди, Влада изгубила право првог потеза.

Рекао је да постоји оправдано неповјерење јавности према правосуђу, те да би судије и тужиоци могли имати прешироко постављена овлаштења, што би могло довести до повреде грађанских права.

Срђан Мазалица, посланик СНСД-а, је рекао да медији не би требало да буду незадовољни овим законом јер он пружа могућност изузимања медија од примјене одредби овог закона.

Он је истакао да би требало донијети закон о медијима, у којем би се урадио медијски простор и дефинисала права и обавезе медија у Републици Српској.

Осврћући се на Васићеве примједбе да је овај закон у колизији с другим законима који се баве овом области Мазалица је мишљења да се кроз судску праксу може повући разлика између оног шта је повреда јавног реда и мира и оног што се наводи у овом закону.

Младен Илић, посланик СНСД-а, је рекао да он не види проблем у томе да посланици и носиоци јавних функција буду изложени притиску јавности, попут најаве новинара да ће бити објављена имена свих посланика који су изгласали овај закон.

Рекао је да ће бити проведена детаљна јавна расправа, и додао да се не ради о закону о криминализацији клевете, него о закону о истини.

- Свако ко говори истину не треба да се плаши овог закона - рекао је он и додао да су казне сада ниске за оне за које се утврди да су изрекли неку клевету.

Позвао је све, укључујући и медије, да узму учешће у јавној расправи и додао да ово што је предложено није коначна верзија.

Срђан Тодоровић, испред СП-а, је рекао да је лоше што се све свело на закон који ће третирати новинаре, и додао да је то много шири пропис који треба да третира јавни простор.

- Нажалост, сада јавни простор уређује ко хоће ми ми морамо то регулисати - рекао је он и додао да се слаже да политичари треба да буду подложни критици, али да јавност мора да буде квалификована да о томе говори.

Он је истакао да постоје бројни примјери који показују како су лица и њихове породице биле угрожене због изношења неистина о њима. Истакао је да СП подржава овај пропис у нацрту и додао да се слаже да постоје неке ствари које су износили медији које треба другачије регулисати.

И он сматра да су казне прениске, и додаје да ниске казне доводе до угрожавања породица од стране лица која износе клевете и неистините информације.

Подсјећања ради, Савјет Европе је јутрос издао упозорење због стављања оваквог закона на дневни ред јер тврди да би он ограничио право на слободу изражавања.

Аутор: Дејан Шајиновић

Коментари 0
Повезане вијести
Криминализацијом клевете уводи се диктатура Криминализацијом клевете уводи се диктатура
Милан Петровић из СДС-а кандидат за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Милан Петровић из СДС-а кандидат за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске
Усвојен Програм рада Парламента Српске за ову годину Усвојен Програм рада Парламента Српске за ову годину
Најчитаније
 • Запалио се мушкарац, повријеђен и полицајац који је покушао да га заустави
  14h 26m
  0
 • Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
  12h 45m
  5
 • Пацијент хеликоптером транспортован за Београд
  14h 50m
  0
 • Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
  16h 16m
  0
 • Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
  7h 49m
  0