Почела тродневна манифестација "Дани Душка Трифуновића" у Палама

13.09.2024. 12:17
0
ИЗВОР: srna.rs

Програмом "Дјеци у част", проглашењем побједника и дод‌јелом награда за најбољи литерални рад о теми "Нек живи љубав" данас је почела тродневна манифестација "Дани Душка Трифуновића" на Палама.

Манифестацију 18. пут у част овог књижевника, пјесника и телевизијског аутора организује Културно-спортски центар Пале, а његов директор Славка Брезо рекла је да је на конкурс који је био расписан од марта до краја јуна стигло 16 радова ученика.

Она је додала да је награђено пет најбољих и уручена једна специјална награда за таленат и труд, а сви учесници, наставницу и директори добили су захвалнице.

Према њеним ријечима, манифестација "Дани Душка Трифуновића" од великог је значаја, како за Културни центар, тако и за град Источно Сарајево јер промовише културу и традицију.

Брезо је навела да су "Дани Душка Трифуновића" дио манифестације "Дани Источног Сарајева" која се организује у част Дана и градске славе – Светог Петра Дабробосанског.

Књижевници Дејан Алексић и Бранко Стевановић данас су са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево одржали програм за д‌јецу под називом "Ђеци у част".

Алексић је рекао да је лијепо бити на Палама и да се за 10 година, када је први пут учествовао на овој манифестацији, много тога промијенило на боље.

- Бранко Стевановић и ја имали смо један књижевни сусрет са талентованом д‌јецом која су и учесници литерарног конкурса. Стевановић и ја волимо да у овим непосредним сусретима са д‌јецом остваримо неки вид интерактивног програма, јер д‌јеца воле да се питају, воле да учествују у програмским активностима - истакао је Алексић.

Он је навео да се писци труде да не заузму онај помало застарјели модел, да д‌јеци нешта паметно кажу, они усвоје и забораве, већ је циљ направити програм у коме ће д‌јеца учествовати и касније отићи са тим осјећањима да су заједно са њима нешто створили.

Стевановић је рекао да је пјесник за д‌јецу и одрасле, да други пут учествује на овој манифестацији, те да литература за д‌јецу мора бити отворена, духовита, смијешна, а никако не смије бити глупа.

Побједник конкурса Сања Божић из Основне школе "Србија" са Пала рекла је да воли да чита д‌јела Десанке Максимовић и да јој награда много значи.

У забавном дијелу програма учествовали су ученици паљанског од‌јељења Школе за основно музичко васпитање.

У сали Културно-спортског центра у 19.00 часова биће одржан програм за одрасле "Буквално тако", као и дод‌јела награде "Душко Трифуновић" за афирмацију српске културе и књижевности.

Учесници програма биће писци Благоје Баковић, Милица Бакрач, Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Бранко Стевановић и Дејан Алексић.

Бесједу о Душку Трифуновићу говориће Благоје Баковић. У музичком дијелу програма учествоваће професор музике Ивана Церовић.

Покровитељи манифестације су општина Пале, град Источно Сарајево, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство цивилних послова у Савјету министара.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање сарајевске рокенрол школе.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су "Бијело дугме", "Индекси", Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево "Шта д‌јеца знају о завичају". По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гд‌је и умро 2006. године.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Коментари 0
Повезане вијести
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама
Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО) Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 48m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 39m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 26m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 52m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 34m
    0