Почели Дани Филозофског факултета у Палама

20.05.2021. 22:18
0
ИЗВОР: СРНА

Свечаном академијом студената Филозофског факултета Пале у Културном центру вечерас је почело обиљежавање Дана и славе ове високошколске установе - Светог Јована Богослова.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је новинарима да је ова установа у могућности да послије годину дана паузе поново организује своју традиционалну манифестацију - Дане Филозофског факултета, али у формату у којем то дозвољавају актуелне епидемиолошке прилике.

Он каже да су свечану академију у част крсне славе Филозофског факултета Јована Богослова организовали студенти Филозофског факултета.

- Жао нам је што нисмо успјели да организујемо свечану промоцију дипломираних студената - рекао је Мастиловић и додао да је разлог за то чињеница да се манифестације због ситације са вирусом корона одржавају уз ограничен број присутних, а само дипломаца је око 200.

Он је захвалио студентима који су нашли времена и могућности да организују лијепу манифестацију поводом Дана Филозофсклог факултета.

Мастиловић је захвалио Савезу студената Филозофског факултета и Студентском парламенту Универзитета у Источном Сарајеву који су, поводом крсне славе, овом факултету поклонили паметну таблу, која ће користити у наставном процесу.

Према његовим ријечима, ломљење славског колача поводом крсне славе биће обављено сутра у Храму Сабор Светог архангела Гаврила на Палама, гдје ће Свету архијерејску литургију служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Он је додао да ће сутра у 12.00 часова бити отворен Центар за хеленске студије на Филозофском факултету, а у 17.00 часова у холу Факултета биће отворена изложба "Гроф Сава Владиславић".

Мастер историје на Филозофском факултету Пале Лазар Шкобо каже да су вечерас припремљене бесједе, рецитације, ауторске пјесме, те да је углавном смисао оваквих наступа да студенти покажу колико имају талената.

- Ако су студенти спремни да својим наступима дају публици један богат културни програм, значи да дјелатност Филозофског факултета није узалудна и да је постојаност институције на Палама итекако смисаона - истакао је Шкобо и додао да је на сцени вечерас наступало 15 студената ове високошколске установе.

Студент четврте године на катедри за кинески и енглески језик и књижевност на Филозофском факултету Пале Мира Мишић вечерас се представила публици са рецитацијом њене омиљене пјесникиње Десанке Максимовић и родољубивом пјесмом "Балканац".

Мишићева је истакла значај обиљежавање Дана Филозофског факултета, наводећи да су студенти срећни што имају овакав факултет у Републици Српској на којем могу студирати разне студијске програме и стицати академско знање.

Трећег дана манифестације, у суботу, 22. маја, биће отворен Међународни научни скуп "Наука и стварност".

Обиљежавање дана Филозофског факултета биће завршено предавањем амбасадора Грчке у БиH Димитриса Папандреуа, које је заказано за 9.30 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    16h 47m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    23h 28m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    3h 51m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    15h 35m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    14h 2m
    0