Почели радови на реконструкцији резиденције Карађорђевића у Хан Пијеску (ВИДЕО)

23.08.2023. 20:23
1
ИЗВОР: rtrs.tv

Радови на реконструкцији резиденције Карађорђевића у Хан Пијеску, на коју се чекало деценијама, коначно су почели. Пројекат вриједан пет милиона КМ требало би да буде завршен до краја сљедеће године, а финансира се из буџета општине, средствима Владе Републике Српске и Града Источно Сарајево.

Некада су то били остаци велелепног краљевског имања, а данас градилиште од чијег развојног потенцијала Хан Пијесак много очекује. У току је тек прва фаза обнове резиденције Карађорђевића.

- Укупна површина је око 2.200 квадрата. Нама је у плану да крајем сљедеће године буду завршени грађевински радови. Дворац ће бити отворен у комерцијалне сврхе, вински подрум, сала за семинаре ,краљичин апартман, краљев апартман... Мислим да ће он бити центар развоја регије, а не само општине Хан Пијесак - каже начелник ове општине Бобан Ђурић.

Славица Ашоња, начелница Одјељења за управљање развојем, привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Хан Пијесак, каже да је основна замисао да објекат има комерцијални карактер, али да се сачува културно-историјски печат.

Љетниковац српске краљевске породице заједно са још 17 пратећих објеката био је некада мјесто породичних окупљања и великих историјских сусрета.

- Краљ је врло често долазио овдје, његова дјеца су овдје проводила љетне распусте, примао је друге високе званичнике. Према неким информацијама, овдје је потписан Видовдански устав, а званично је дочекан Кемал Ататурк приликом посјете Босни и Херцеговини - наводи начелница поменутог одјељења.

Саграђен давне 1922. године, овај објекат је од велике важности за очување историјских и културних вриједности, као и за развој туризма на подручју цијеле регије.

 

 

Видео: rtrs.tv

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Anonimno 24.08.2023. 03:03
  A za Koji vrag ce to
  A,da,han pijesak razvijena opstina,jaka industrial,pa da malo ulozimo u turizam...perspektivno
Повезане вијести
Завршена прва фаза реконструкције виле Карађорђевића на Хан Пијеску Завршена прва фаза реконструкције виле Карађорђевића на Хан Пијеску
Двор Карађорђевића у Хан Пијеску Двор Карађорђевића у Хан Пијеску
Књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  18h 27m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  19h 31m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  20h 3m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  11h 15m
  5
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  10h 27m
  0