Počeli radovi na rekonstrukciji rezidencije Karađorđevića u Han Pijesku (VIDEO)

23.08.2023. 20:23
1
IZVOR: rtrs.tv

Radovi na rekonstrukciji rezidencije Karađorđevića u Han Pijesku, na koju se čekalo decenijama, konačno su počeli. Projekat vrijedan pet miliona KM trebalo bi da bude završen do kraja sljedeće godine, a finansira se iz budžeta opštine, sredstvima Vlade Republike Srpske i Grada Istočno Sarajevo.

Nekada su to bili ostaci velelepnog kraljevskog imanja, a danas gradilište od čijeg razvojnog potencijala Han Pijesak mnogo očekuje. U toku je tek prva faza obnove rezidencije Karađorđevića.

- Ukupna površina je oko 2.200 kvadrata. Nama je u planu da krajem sljedeće godine budu završeni građevinski radovi. Dvorac će biti otvoren u komercijalne svrhe, vinski podrum, sala za seminare ,kraljičin apartman, kraljev apartman... Mislim da će on biti centar razvoja regije, a ne samo opštine Han Pijesak - kaže načelnik ove opštine Boban Đurić.

Slavica Ašonja, načelnica Odjeljenja za upravljanje razvojem, privredu, finansije i društvene djelatnosti opštine Han Pijesak, kaže da je osnovna zamisao da objekat ima komercijalni karakter, ali da se sačuva kulturno-istorijski pečat.

Ljetnikovac srpske kraljevske porodice zajedno sa još 17 pratećih objekata bio je nekada mjesto porodičnih okupljanja i velikih istorijskih susreta.

- Kralj je vrlo često dolazio ovdje, njegova djeca su ovdje provodila ljetne raspuste, primao je druge visoke zvaničnike. Prema nekim informacijama, ovdje je potpisan Vidovdanski ustav, a zvanično je dočekan Kemal Ataturk prilikom posjete Bosni i Hercegovini - navodi načelnica pomenutog odjeljenja.

Sagrađen davne 1922. godine, ovaj objekat je od velike važnosti za očuvanje istorijskih i kulturnih vrijednosti, kao i za razvoj turizma na području cijele regije.

 

 

Video: rtrs.tv

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 24.08.2023. 03:03
    A za Koji vrag ce to
    A,da,han pijesak razvijena opstina,jaka industrial,pa da malo ulozimo u turizam...perspektivno
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO) Sedmi planinarski slet u Han Pijesku okupio oko 200 planinara (VIDEO)
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 24m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 31m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    18h 13m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 51m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 23m
    0