Почело обиљежавање 146 година од Невесињске пушке

09.07.2021. 12:36
0
ИЗВОР: СРНА

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје невесињским устаницима у селу Крекови код Невесиња почело је обиљежавање 146 година од почетка устанака у Херцеговини - Невесињске пушке.

Обиљежавању присуствују предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, као и посланици у Народној скупштини Српске Илија Таминџија, Љубиша Крунић, Максим Скоко и Маринко Драгишић.

Присуствују и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, начелници источно-херцеговачких општина, те представници борачких удружења.

Обиљежавању присуствује и праунука харамбаше Пере Тунгуза Наташа Глигоривић.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја заједно организују власти Републике Српске и Србије, по основу одлука влада Српске и Србије које су од значаја за цјелокупан српски народ.

Прва Невесињска пушка био је устанак подигнут у мјесту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти и убрзо се проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

То је временом прерасло у Српско-турски рат. Убрзо је дошло до Берлинског конгреса 1878. године којим су Србија и Црна Гора добиле независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Друга Невесињска пушка, познатија као Улошки устанак, избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

Невесињска антифашистичка пушка представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удрежњу код Невесиња.

Овај оружани отпор фашистичком окупатору се у трећој књизи Отаџбинског рата Русије помиње као први антифашистички устанак у поробљеној Европи, али га комунистичке власти бивше Југославије нису прогласиле за Дан устанка против окупатора, већ 4. јул.

Након полагања цвијећа слиједе обраћања званичника и пригодан програм.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 43m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 38m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 49m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 4m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 57m
    0