Почело обиљежавање 76. годишњице операције "Халијард"

03.10.2020. 11:38
0
ИЗВОР: СРНА

Полагањем вијенаца код спомен-плоче на мјесту гдје је био импровизовани аеродром са којег је спасено 60 савезничких авијатичара током 1944. и 1945. године, у Бољанићу код Добоја почело је обиљежавање 76 година од операција "Халијард".

Вијенце полажу српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Вијенце полажу и представници Амбасаде САД у БиХ, изасланик предсједника Србије, као чланови Фондације "Халијард".

Обиљежавању присуствују и министри у Влади Републике Српске, представници амбасада страних држава у БиХ, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, као и делегација града Добоја.

Након церемоније полагања вијенаца, потомцима породица које су спашавале америчке и остале савезничке пилоте биће додијељене захвалнице.

У 11.45 часова предвиђено је отварање изложбе "Халијард мисија".

Операција "Халијард" или "Ваздушни мост" сматра се једном од најуспјешнијих акција у историји ратовања, а том приликом спасено је од заробљавања и могуће смрти више од 500 припадника англоамеричких ваздушних снага које су Нијемци оборили изнад Југославије.

Српским антифашистичким снагама отпора током 1944. и 1945. године командовао је генерал Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Михаиловић.

Евакуација је вршена са импровизованих аеродрома у руралним областима на подручјима Србије и БиХ.

Врховна команда Југословенске војске у отаџбини средином октобра 1944. године, под притиском партизанских снага, прелази са својим јединицама из Србије у источну Босну. На планини Озрен у близини села Бољанић, код Добоја, од 22. октобра до 1. новембра 1944. године било је оспособљено ново узлетиште.

Са овог узлетишта 1. новембра 1944. године у Италију је полетио авион са шефом америчке војне мисије, пуковником Робертом Мекдауелом, капетаном Џоном Милодраговићем и поручником Мајклом Рајачићем.

Са узлетишта у Бољанићу 27. децембра 1944. године за Италију је одлетио капетан Ник Лалић, те радио-телеграфиста Артур Џибилијан.

Посљедња евакуација са Озрена обављена је крајем фебруара 1945. године по врло хладном времену. Тада су у два транспортна авиона "С-47" у пратњи неколико ловаца евакуисани преостали Американци.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик: Сјећањем на Бољанић чувамо славну српску историју Додик: Сјећањем на Бољанић чувамо славну српску историју
Дража Михајловић америчком пилоту поклонио прстен Дража Михајловић америчком пилоту поклонио прстен
Прича о страдању легендарног генерала Драже Михаиловића Прича о страдању легендарног генерала Драже Михаиловића
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 21m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 36m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 27m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 54m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 46m
    0