Почео 15. Јахорина филм фестивал на Палама

22.09.2021. 20:33
0
ИЗВОР: Катера

Пројекцијом филма "Наших 15 година" вечерас је на Палама отворен Међународни фестивал документарног и кратког филма и екологије "Јахорина филм фестивал" током којег ће бити приказано 52 филма из 20 земаља.

Директор овог фестивала Мирко Деспић рекао је новинарима да се за ЈФФ било пријавило више од 800 филмова у четири фестивалске категорије.

Деспић је рекао да су за конкуренцију за награде одабрана су 52 филма, од тога 31 документарни, 12 кратких, четири студентска и пет експерименталних филмова.

- Као и увијек, на фестивалу биће приказани најбољи свјетски документарни и кратки играни филмови из претходне године, међу којима ће се традиционално наћи многи наслови приказани на највећим свјетским фестивалима и добитници најпрестижнијих награда - истакао је Деспић.

Он је нагласио да је порука "Јахорина филм фестивала" била да посебно његује експерименталне и студентске филмове, зато што њих раде млади људи.

Деспић истиче да су од самог почетка намјеравали да ЈФФ промовишу учешћем врло важних људи из културног и друштвеног живота, што су и постигли, а за 15 година фестивал је пуно сазрио.

Професор са Академије умјетности из Бањалуке и предсједник жирија Лука Кецман честитао је организаторима јер су за 15 година постигли изузетан успјех.

Кецман наглашава да ЈФФ дуго траје и да за њега знају људи широм свијета.

- Нама са Академије умјетности је драго што је велики број студената, бивших и садашњих, прошло кроз овај фестивал јер имају прилику да се огледају са изузетним ствараоцима из цијелог свијета - истиче Кецман.

Кецман објашњава да је "Јахорина филм фестивал" специфичан по томе што његује документарни, документарни ТВ филм, кратки играни филм, туристички, еколошки, студентски и низ категорија који се изгубе на осталим фестивалима.

Покровитељи Јахорина филм фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине Републике Српске, град Источно Сарајево, општина Пале, Олимпијски центар "Јахорина".

Затварање фестивала је у суботу, 25. септембра, у 12.00 часова на Палама, када ће бити уручене фестивалске награде.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 42m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 24m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 52m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 43m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 46m
    0